AcasăNewsTot ce a putut sa faca Guvernul pentru Colectiv

Tot ce a putut sa faca Guvernul pentru Colectiv

Mare anunt mare al ministrului Sanatatii: ranitii in urma incendiului din clubul Colectiv, care au fost tratati sau urmeaza sa fie tratati in strainatate, vor beneficia inca doi ani de decontarea tratamentului din partea statului.

„Suma la dispozitie va fi inclusa in bugetul pentru fiecare an. Vorbim de bugetul lui 2017 si 2018. Din bugetul alocat in 2016 pentru decontarea de tratament pentru pacientii din Colectiv in strainatate a fost doar intr-o foarte mica masura folosit. Una dintre explicatii sunt greutatile birocratice, pe care le-am eliminat in noua ordonanta”, a declarat Vlad Voiculescu, ministrul Sanatatii. Bravoooo, dupa ce le-ati pus bete-n roate, acum, pentru ca n-au avut acces rapid si corect la bani, acum prelungim vrajeala? De ce ar fi noile parale mai usor de obtinut? Rusinea oficiala continua. In timp ce o asemenea tragedie se poate repeta oricand, statul insista sa faca gesturi minimaliste catre victimele existente, ca sa inchida gura strazii. Ceea ce nu se mai poate.

Mereu nepregatiti, mereu victime

Pe 30 octombrie se va implini un an de la tragedia in care au pierit  64 de oameni, iar peste 100 au fost raniti si inca se cauta vinovatii. Parintii victimelor din Colectiv acuza ISU si Ministerul Sanatatii ca sunt principalii vinovati. „Am un mesaj si o misiune de la baiatul meu, sa se faca dreptate si sa nu se mai intample. (…) In perceptia noastra, ISU, Ministerul Sanatatii sunt principalii vinovati ai interventiei si tratamentelor din spitale. (…)Cand te trezesti in patru-cinci spitale din Bucuresti cu 150 de arsi, care nu sunt bolnavi, sunt cazuri speciale, nu exista… si se stia undeva, acolo sus la conducerea ministerului ca nu exista conditii pentru a trata in mod eficient astfel de cazuri. Ma intreb de ce nu au luat decizia transferului in unitati specializate din primul moment. A fost nevoie sa moara 10 oameni ca sa se sperie si sa ii trimita afara pe cei care mai puteau fi trimisi”, apreciaza, dureros de corect, Laurentiu Istrate, parintele unui tanar care si-a pierdut viata in tragedia din Colectiv. Fondatorul Asociatiei Colectiv GTG 3010, Eugen Iancu a declarat ca daca autoritatile de la acea vreme luau mai repede decizia transportarii arsilor in spitale din strainatate, acestia ar mai fi avut o sansa sa supravietuiasca.

author avatar
Catalin Dumitrescu
313 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger