AcasăNewsTortionarii lui Assad, printre refugiatii Europei

Tortionarii lui Assad, printre refugiatii Europei

A inceput cautarea acolitilor lui Bashar care se amesteca in randurile imigrantilor

Dupa temerile cu privire la prezumtivii terororisti infiltrati printre emigrantii sirieni, apar din ce in ce mai multe indicii depre prezenta acolitilor si tortionarilor regimului lui Bashar al-Assad disimulati printre refugiatii care ajung in Europa.

A inceput cautarea acolitilor lui Bashar care se amesteca in randurile imigrantilor

”Exista la ora actuala criminali de razboi care gasesc refugiu in Franta si in Europa”, a indicat in fata deputatilor francezi Ziad al-Isa, medic franco-sirian si reprezentant al Uniunii organizatiilor de ajutor in Siria (UOSSM), informeaza Le Point. Se afla acei ”shabiha”, militienii care s-au aflat in solda lui Bashar printre randurile azilantior Europei? Ipoteza este cat se poate de plauzibila pentru sirienii care au fugit de regimul de la Damasc, responsabil de 80% din cele 250.000 de persoane ucise in conflictul sirian, inceput in 2011. ”Shabiha” sunt membri ai bandelor si acolitilor regimului insarcinati cu ”muncile murdare”, majoritatea alawiti (ca si Bashar), acuzati de numeroase abuzuri impotriva civililor suspectati ca disidenti. 600.000 de emigranti au ajuns in acest an in Europa, via Mediterana, jumatate sunt sirieni (potrivit ONU), multi venind direct din Siria (si nu din taberele de refugiati din tarile limitrofe), in special din zonele aflate sub controlul regimului lui Assad.

Criminali, nu refugiati

Sub protectia anonimatului, un angajat sirian al unui ONG international a relatat AFP ca a reperat cu certitudine, luna trecuta, pe insula greceasca Kos, mai multi ex-militieni ai regimului, membri ai unei familii originare din Tartous (nord-estul Siriei), debarcati in Turcia in cadrul unui grup de emigranti. ”Suntem victime ale razboiului”, a explicat unul din ei, sub privire ostile ale compatriotilor. O pagina Facebook  intitulata ”criminali, nu refugiati” este tinuta de sirienii indignati de sosirea acestor ”tortionari” in Europa. ”Am luat aceasta initiativa dupa ce am primit marturiile unor refugiati sirieni stupefiati dupa ce s-au intalnit in inima Europei cu tortionarii lor”, a declarat pentru AFP Qutaiba Yacin, unul din administratorii paginii. El estimeaza la 500 numarul militienilor lui Assad care traiesc acum in nordul Europei, Germania, Austria si Franta. Autoritatile europene au recunoscut ca, in conditiile haosului migrator pe continent, sosirea tortionarilor sirieni pe pamant european este foarte posibila, cu atat mai importante fiind centrele de primire-receptie a refugiatilor la portile continentului, a estimat un purtator de cuvant al Inaltului comisariat ONU pentru refugiati, Celine Schmitt.

Moscova si Washington, aproape de un acord pentru evitarea incidentelor pe cerul Siriei

Un protocol de acord va fi ”semnat si aplicat in urmatoarele zile” pentru evitarea incidentelor aeriene in Siria, a indicat un responsabil american al Apararii, dupa cea de-a treia runda de discutii ruso-americane pe acest subietc, informeaza Le Parisien. La Moscova, ministerul rus al Apararii a anuntat la randul sau ca un acord va fi perfectat. ”Am constatat o apropiere a pozitiilor noastre asupra punctelor cheie ale viitorului document”, a comunicat ministerul agentiilor de presa rusesti. ”Ne-am pus de acord asupra procedurilor pentru actiunile viitoare”, se arata in comunicat. Aceasta coabitare pe cerul sirian, intr-un context inedit dupa Razboiul Rece, a suscitat temeri cu privire la accidente aviatice cu consecinte imprebizivile.

Putin: Slabiciunea SUA este cauzata de lipsa unei strategii in zona

”Nu inteleg cum pot critica partenerii nostri americani eforturile rusesti in Siria cata vreme refuza dialogul”, a declarat Vladimir Putin dupa ce Washington a refuzat recent sa primeasca o delegatie rusa insarcinata cu reglarea divergentelor ruso-americane cu privire la criza siriana. Casa Alba a anuntat ca nu va negocia cu Rusia daca Moscova va continua sa sustina armata lui Assad. ”Nu este constructiv. Este evident ca slabiciunea pozitiei americane este cauzata de absenta unei strategii. Pare ca nu au nimic de discutat”, a estimat Putin, in timpul unei intalniri cu presedintele Kazahstanului, la Astana.

Criza refugiatilor si Brexit, in meniul summit-ului de la Bruxelles

Razboiul din Siria, referendumul asupra iesirii Marii Britanii din UE au facut parte din principalele subiecte evocate, ieri, de catre sefii de stat si guvern ale tarilor membre. Este al patrulea summit consacrat, in mare parte, pe tema crizei refugiatilor. Din meniu a facut parte si punerea in practica a unui corp de paza a frontierelor pentru protejarea spatiului Schengen si examinarea unei intariri a mandatului agentiei Frontex care supravegheaza frontierele externe ale UE. Dar si negocieri cu Turcia vecina Siriei dar si UE, veritabila placa turnanta in chestiunea refugiatilor. UE ar putea debloca un miliard de euro pentru a ajuta Ankara sa gestioneze peste doua milioane de refugiati sirieni si irakieni aflati pe teritoriul ei.

author avatar
Tudor Borcea
205 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger