AcasăNewsTopul celor mai periculoase telefoane mobile

Topul celor mai periculoase telefoane mobile

Telefoanele iPhone 2G si Nokia N95 siunt considerate cele mai toxice

Crezi ca telefonul tau mobil nu te poate afecta, deoarece folosesti un dispozitiv handsfree? Mai gandeste-te o data, inainte sa te lauzi cu smartphone-ul tau de ultima generatie, deoarece acesta poate contine substante toxice, deosebit de periculoase.

Telefoanele iPhone 2G si Nokia N95 siunt considerate cele mai toxice

Portalurile ifixit.org si healthystuff.org au realizat un studiu referitor la ce substante toxice contin telefoanele mobile si care sunt cele mai periculoase gadgeturi din acest punct de vedere.

 

Nokia N95

In urma analizarii componentelor a 36 de modele de telefoane s-a realizat o lista cu cele mai periculoase substante si materiale continute de aparate.

Este bine de stiut ca au fost introduse in analiza inclusiv iPhone 5, dar si Samsung Galaxy, iar in urma studiului au fost gasite in componente urmatoarele chimicale sau metale grele: plumb, brom, clor, mercur si cadmiu.  Acestea polueazai mediul atat pe durata folosirii mobilelor, cat si incepand cu extragerea lor din mediul natural, in timpul prelucrarii, in procesul de fabricare a telefoanelor, precum si la incheierea duratei de viata a acestor aparate.

Genereaza si probleme politice

Modelele Motorola Citrus si iPhone 4S sunt mai putin toxice

Emisiile poluante din timpul dezasamblarii si reciclarii componentelor aparatelor ca deseuri electronice pot genera nu doar probleme de mediu.

 

iPhone 4S

Astfel, extractia de staniu, tantal, tungsten sau aur, care sunt folosite la fabricarea telefoanelor mobile, a generat conflicte politice si sociale in Republica Democrata Congo.

Cele mai putin toxice

Daca ar fi sa luam topul in sens invers si am porni de la cele mai putin poluante telefoane, desi si acestea au elemente foarte toxice in componenta, doar ca in cantitati mai mici, situatia s-ar prezenta astfel:

–         Motorola Citrus

–         iPhone 4S

–         LG Remarq

–         Samsung Captivate

–         iPhone 5

De asemenea, pe langa iPhone 5, si rivalul sau,  Samsung Salaxy S III se afla in  topul celor mai putin toxice aparate, alaturi de  iPhone 4 si Samsung Reclaim.

Cele mai periculoase

In cazul in care detii unul dintre urmatoarele modele de telefoane mobile, ai face bine sa te gandesti la o schimbare si sa alegi alt aparat decat:

–         iPhone 2G,

–         Motorola MOTO W 233 Renew,

–         Nokia N95,

–         Blackberry Storm 9530.

E bine de stiut ca metalele continute de aceste telefoane ajung, in cele din urma in sol, iar in ultima vreme au fost descoperite conentratii de pana la 100 de ori peste nivelul maxim admis. Aceste metale grele pot provoca malformatii congenitale, precum si o serie de boli grave, cu potential cancerigen.

author avatar
Arpad Dobre
1.965 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger