AcasăNewsToader, dupa declaratiile de la Bruxelles: recomandarea este in egala masura valabila...

Toader, dupa declaratiile de la Bruxelles: recomandarea este in egala masura valabila si pentru emitentii ei

Tudorel Toader incearca sa anuleze efectele dormitului in cizme al politicienilor, din 2015 incoace

Ministrul Justitiei a ales sa iasa in fata presei pentru a face unele precizari dupa ce de la Bruxelles prim-vicepresedintele Comisiei Europene a ales sa transmita un avertisment Guvernului, acela de a nu intreprinde „actiuni care sa afecteze sistemul judiciar”.

Incepand prin a sublinia ca „in Romania, CSM este garantul independentei Justitiei, atat fata de factorii interni cat si fata de cei externi”, Tudorel Toader a ales sa aduca in discutie faptul ca „nici factorul politic si nici alti factori – indiferent de natura, interna sau externa – nu pot solicita inceperea sau oprirea unei anchete penale dupa cum nu pot solicita nici modul de solutionare a respectivei anchete”.

Mai mult, ministrul a facut trimitere la raportul MCV, amintind ca „in recomandarile MCV se consacra la nivel de principiu faptul ca aceasta ingerinta nu este permisa in activitatea de infaptuire a Justitiei, dar personal, ca ministru al Justitiei, exprim convingerea ca recomandarea este in egala masura valabila si pentru emitentii ei” si sustinand ca „Guvernul Romaniei respecta pe deplin acest principiu. Nu a interferat si nici nu interfereaza cu activitatea organelor de urmarire penala, dupa cum nu a interferat si nu interfereaza cu activitatea instantelor de judecata, de infaptuire a justitiei”.

Referindu-se la numirea unor procurori, oficialul guvernamental a mai subliniat ca „noi primim aceste recomandari, timp in care la nivel european numiri similare sunt eminamente politice”.

author avatar
Andrei Coman
229 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger