AcasăNewsTimmermans, executie publica la Bucuresti

Timmermans, executie publica la Bucuresti

In doar cateva ore, prim-vicepresedintele Comisiei Europene Frans Timmermans a pus la zid coalitia aflata la putere in timpul vizitei facuta ieri la Bucuresti.

Dupa un adevarat tur de forta, Timmermans a pus mitraliera pe toti factorii politici de decizie. Parlamentul a fost sfatuit sa nu faca legi care ”timoreaza” sistemul judiciar si sa-si prezinte opera la controlul Comisiei de la Venetia, Guvernul a fost avertizat ca nu este in masura sa-i verifice pe magistrati (vezi cazul raportului lui Toader despre Kovesi), politicienii au fost sfatuiti sa nu-si mai poarte razboiul cu Justitia ”prin presa” iar tot ce misca la nivel de responsabilitate in stat a primit o indicatie expresa: sa alerge in continuare spre finalul ”maratonului” aderarii europene totale – inclusiv la spatiul Schengen – dar ”sa nu incepeapa sa alerge in directia gresita”. Legat strict de Schengen, Timmermans nu a ezitat sa anuleze perceptia ca 2019 ar fi un deadline: ”Ambitia noastra este sa putem spune, in 2019, ca putem sa oprim mecanismul de cooperare si verificare. 2019 nu e un termen limita, e o exprimare a ambitiei noastre”. Altfel spus, daca Romania o zbarceste, MCV-ul va fi ridicat la anu’ si la multi ani. Iar pentru ca vestile proaste vin in pereche, Timmermans a declarat explicit si ca CE are in vedere instituirea unui sistem de acordare a fondurilor europene corelat cu ”respectarea statului de drept”. Situatie in care Romania, cu bubele ei, si-ar putea lua adio si de la banii europeni. Singurul care a scapat cu pielea-ntreaga in fata lui Timmermans a fost Klaus Iohannis – care nu mai trebuia dascalit din moment ce este un sustinator fervent si declarat al ”statului de drept”.

Liderii coalitiei PSD – ALDE, legati de telefon

Ca sa fie sigur ca nu se vor produce noi derapaje, oficialul UE le-a cerut celor doi capi locali, Dragnea si Tariceanu, sa ramana in contact permanent cu el. ”Le-am spus ambilor presedinti ai Camerelor cand au impresia ca n-am inteles, sa ma sune direct. Vreau sa evit orice fel de neintelegere, de aceea am stabilit ca vom avea contacte directe”, a precizat Timmermans, care a si adaugat, usor ironic: ”Suntem foarte bine informati, nu va faceti griji”. Interesant este ca Timmermans s-a miscat, ieri, ca la el acasa in ograda romaneasca. O ograda unde, contrar obiceiului, ”cocosii” Dragnea si Tariceanu nu au zis nici ”pas”.

Tariceanu s-a dat scula

Ca sa nu fie luat de papagal, Calin Popescu Tariceanu a sustinut, printr-un comunicat, ca l-a luat si el la intrebari pe oficialul european, pe tema Schengen. Tariceanu spune ca ar fi cerut socoteala pentru faptul ca Romania, desi indeplineste conditiile, este tinuta la poarta de ani. Cat de impresionat a fost Timmermans de interpelarea lui Tariceanu s-a vazut din declaratiile sale finale, in care a afirmat apasat ca Romania va fi lasata sa intre in Schengen atunci cand vor vrea muschii europenilor. Realitate exprimata diplomatic prin sintagma ”atunci cand va indeplini toate criteriile”.

PSD, in pozitia ghiocel

Pesedistii nu s-au obosit sa mimeze rezistenta. Bine prelucrat la intalnirea cu Timmermans, Florin Iordache este gata sa ceara parerea Comisiei de la Venetia in cazul modificarilor aduse legilor Justitiei ”daca este necesar”. In plus, Iordache i-a si contrazis pe Tariceanu si Tudorel Toader – care ii spusesera lui Timmermans ca la Parlament a fost trimis un proiect de lege referitor la modificarea Codurilor penale.  ”Eu in Parlament nu stiu. Din stiinta mea nu exista un astfel de proiect. Trebuia adoptat, eventual, in Guvern, dar nu stiu sa fi fost adoptat”, a negat hotarat Iordache.

author avatar
Simona Badulescu
2.485 afisari

6 COMENTARII

  1. Prim-vicepresedintele Comisiei Europene Frans Timmermans cu ocazia vizitei sale la Bucuresti a facut cunoscut lumii CA DE FAPT IN URMA LOVITURII DE STAT DIN DECEMBRIE 1989 POPORUL ROMAN ESTE ACUM SUPUS dupa 28 de ani UNUI GENOGID EXERCITAT CU MARE CRUZIME DE CATRE INSASI CLASA POLITICA MAFIOTIZATA SI TICALOASA A RO.

  2. Mesajele vicepresedintelui Comisiei Europene au fost clare precum cristalul:
    -Numai magistratii pot judeca magistrati, nu guvernul, nu politicienii. Deci, cu alte cuvinte, dupa avizul negativ al CSM, propunerea de revocare a dnei Kovesi nu mai are nicio justificare.
    -Ridicarea MCV in 2019 nu este o certitudine, este doar o ambitie, o tinta care poate fi atinsa doar daca nu ne oprim sau, chiar mai rau, nu facem pasi inapoi in privinta justitiei. Deci daca vor continua atacurile, ridicarea MCV nu va intra in discutie.
    -Nu sunt probleme in sistemul judiciar, romanii pot fi mandri de justitia lor. Deci, abuzurile de care se plang penalii ori nu exista deloc, ori sunt doar cazuri punctuale care trebuie anchetate de sistemul judiciar. „Atacurile la adresa Justitiei risca sa lase impresia romanilor ca e o problema cu Justitia. Convingerea noastra e ca nu e nimic in neregula”.
    -Comisia Europeana nu este dezinformata, dl Timmermans nu a gasit la Bucuresti o realitate diferita de cea pe care o stia din informatiile primite inclusiv de la misiunea din Bucuresti, pe care laudat-o apasat. Aceasta teza nu mai tine, iar inainte de a o invoca, liderii romani sunt invitati sa sune direct la vicepresedintele CE. Implicit, aici Timmermans acuza liderii de la Bucuresti de minciuna.
    -Finantarile europene vor fi conditionate de respectarea statului de drept. Si, atentie, nu este vorba doar despre confinantari, ci despre toti banii europeni, inclusiv despre subventii. Sa vedem cum va fi cand agricultorii romani vor ramane fara subventii.
    -De acum, Timmermans personal va fi in legatura permanenta cu Bucurestiul, inclusiv cu Parlamentul, pentru a face impreuna legile justitiei si modificarile la Codul Penal. „Cooperam astfel incat lupta anticoruptie sa fie ireversibila si sa ajungem in punctul in care nu exista regrese”.

    • Da vacarii aia care il pupa in chur pe Beria in universitati americane timp ce romanasii nostri elibeta Cernăuți si Odessa plaiuri de simțământ mioritic de ce au facut EfBiAiul? Nu ca sa combata zdrentele ca Kiovesi ca si e alta zdreanta? Cum a aparut pe lume biroul federal zdrentelor nu din dragostea prin frictiunea peretilor buzalvaginal dintre el donatoru si ea? Decapatilor!

  3. Cesa zica si taica, taicã nici nu cunoaste pulimea, personajele si caracterele. Evident un idiot ca el se ia dupa Macovei nu suna la externe la nenea Mele sau sa intrebe la ambadada Romaniei o sa intrbe sorosisti. Beneficiul sorosistilor:nu muncesc nu au muncit se imbogatesc din munca altora, nu vor munci vreodata.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger