AcasăNewsTest pentru Macron la Casa Alba

Test pentru Macron la Casa Alba

Miza principala a lui Macron este reafirmarea relatiei franco-americane, fundamentala in ahitectura complicata a ordinii mondiale. O alianta esentiala pentru Europa.

Prietenia dintre Emmanuel Macron si Donald Trump va fi pusa la incercare: incepand de ieri, presedintele Frantei a inceput o vizita de stat de trei zile in Statele Unite, unde va discuta cu omologul sau mai multe subiecte de discordie.

Miza principala a lui Macron este reafirmarea relatiei franco americane fundamentala in ahitectura complicata a ordinii mondiale O alianta esentiala pentru Europa

Aceasta vizita, prima a unui lider strain in mandatul lui Trump, a inceput ieri seara cu un dineu in onoarea celor doua cupluri prezidentiale la Mount Vernon, fosta resedinta a lui George Washington. Discutiile diplomatice incep astazi, la Casa Alba. Maine, Macron va tine un discurs in fata membrilor Congresului. Diferiti ca mentalitate si formare, cei doi sefi de stat au puncte comune: amandoi provin din lumea afacerilor si sunt relativ noi in politica, amandoi au bulversat lumea lor politica si au cucerit presedintia surprinzator. Si, in ciuda celebrei ”America First”, Trump nu se poate lipsi de aliati, mai ales de Macron pentru a-l concilia cu capitalele occidentale. Iar Macron are nevoie de sprijin politic si militar de la Trump, partener paradoxal dar indispensabil pentru afirmarea valorilor democratice in lume.

Avocatul Europei

In timpul vizitei, presedintele Frantei va aborda negocierile comerciale americane cu UE pentru a evita aplicarea taxelor vamale pe importurile de otel si aluminiu, evocate de administratia Trump, aflate deocamdata in suspensie pana la 1 mai. ”Nu se face razboi cu aliatii”, a declarat duminica Macron. ”Sper ca aceasta vizita va fi utila pentru a explica mai bine pozitiile noastre desi nu trebuie sa ne asteptam sa ajungem la un acord in doar trei zile”, a spus Macron. Subiectul taxelor vamale va fi abordat si vineri, la Washington, de catre Angela Merkel. Cu care Trump se afla in relatii cum nu se poate mai proaste, denuntand frecvent excedentele comerciale cu Germania si amenintand sectorul auto din aceasta tara.

Dosarul iranian

Lupta contra proliferarii nucleare va fi un alt subiect important al discutiilor bilaterale, in special dosarul nuclear iranian, subiect de mari divergente intre Paris si Washington. Trump nu si-a ascuns ostilitatea fata de ”acest oribil acord” din iulie 2015. La 12 ianuarie, presedintele american Donald Trump a avertizat ca SUA vor iesi din acest acord la 12 mai daca textul nu va fi modificat de semnatarii europeni pentru a limita programul balistic al Iranului si influenta sa crescanda in regiune. Statele europene care au negociat acordul cu Iranul se pronunta pentru mentinerea sa. La randul sau, Teheranul a avertizat sambata ca va relua ”energic” imbogatirea uraniului daca Washingtonul va rupe acordul. Paris vrea sa-i propuna lui Trump un acord complementar, intre tarile occidentale, care sa-i raspunda ingrijorarilor sale. Duminica, Macron a pledat pentru acest acord pentru ca ”nu exsista un Plan B” pentru a asigura ca Teheranul nu se va dota cu arma nucleara.

Siria si terorismul

Alt subiect delicat este strategia de aplicat in Siria, dupa victoria asupra ISIS. Trump si Macron au actionat  in comun, recent, ordonand atacuri aeriene comune dupa un atac chimic pus pe seama regimului de la Damasc impotriva civililor. Intre SUA si Franta exista o evidenta convergenta in prioritatea luptei anti tero, dar Macron spera sa-l convinga pe Trump sa mentina 2000 de militari americani in Siria, desfasurati in nord-est, teritorii controlate de Fortele democratice siriene, cu dominanta kurda. Dar, supus presiunii din partea electoratului si fidel promisiunilor de campanie, Trump vrea sa-i repatrieze pe ”boys” cat mai rapid posibil.

Criticat in Franta

In Hexagon, unii membri au clasei politice au estimat negativ vizita lui Macron in Statele Unite, profitand de ea pentru a trimite sageti catre tanarul presedinte al Republicii. Donald Trump ”se foloseste abundent” de Macron ”in incercarea de a-si gasi o respectabilitate pe scena internationala”, a anuntat ieri purtatorul de cuvind al Republicanilor (LR), Gilles Platret. Alti politicieni au estimat ca  Trump nu-l asteapta pe Macron pentru a lua deciziile sale, invocand retragerea SUA din acordul climatic de la Paris si intrebandu-se asupra rezultatelor concrete, in interesul Frantei,  pe care le va avea vizita sefului statului la Washington

Cu rasuflarea lui Putin in ceafa

Inainte de vizita in SUA, Macron a acordat si un interviu pentru Fox News, in care l-a calificat pe presedintele rus Vladimir Putin ca ”un om foarte puternic” in fata caruia ”nu trebuie sa ne aratam niciodata slabi”, in momentul in care tensiunile intre Occident si Moscova sunt la cel mai ridicat nivel. ”Este puternic si inteligent” si ”intervine peste tot, vreau sa spun in Europa si in Statele Unite pentru a fragiliza democratiile noastre. Crede ca aceasta este un lucru bun pentru Rusia. Vrea o Rusie mare, oamenii sunt mandri de politica lui. Este dur cu minoritatile si cu adversarii sai, are o idee despre democratie care nu este insa si a mea”, a adaugat Macron, dand asigurari ca ”intretine permanent legaturi” cu Putin. ”Il respect, il cunosc, sunt lucid”, a concluzionat presedintele Frantei.

author avatar
Tudor Borcea
112 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger