AcasăNewsTeroristii, finantati din alocatiile britanice

Teroristii, finantati din alocatiile britanice

Sute de mii de lire, provenind din prestatii sociale pentru locuinte si familii, au fost utilizati in ultimii ani pentru finantarea terorismului, in special pentru armament si calatoriile celor care s-au alaturat ISIS.

Informatia provine de la fostul supervizor oficial al legislatiei antiteroriste britanice, Lord Carlile. Carlile a facut aceste dezvaluiri dupa ce a aflat ca doi barbati, belgianul Zakaria Boufassil si britanicul Mohammed Ali Ahmet, au trimis bani lichizi provenind din ajutoarele de stat unuia din suspectii atentatelor din Paris si din Bruxelles, Mohamed Abrini. In iulie 2015, intr-un parc din Birmingham, cei doi i-au oferit lui Abrini ( ”omul cu palarie” identificat pe aeroportul belgian Zaventem) peste 3500 de euro. Alti bani provenind din ajutoare sociale au intrat si in posesia lui Anwar Haddouchi, un belgian care a luptat alaturi de ISIS in Siria, timp de un an.

Mohamed Abrini, unul din teroristii care au actionat la Bruxelles, a beneficiat de banii consiliului municipal din Birmingham

El facuse o cerere de alocatii sociale in Marea Britanie din 2009, chiar daca a locuit majoritatea timpului in Arabia saudita. In total, aproximativ 11.000 de lire sterline i-au fost varsate. Consiliul municipat din Birmingham a prezentat scuze pentru aceasta eroare. Mohamed Abrini, care a fost trimis din Siria in Marea Britaniede catre un responsabil ISIS pentru a colecta bani, asteapta sa fie judecat in Belgia. Zakaria Boufassil a fost inculpat pentru implicare in pregatirea de atentate teroriste,  la fel si Mohammed Ali Ahmet.

1750 de jihadisti ar putea reveni in Europa

Infrangerile suferite de ISIS in Siria si in Irak ar putea avea consecinta un retur masiv al islamistilor in Europa, avertizeaza un nou raport al contra-terorismului european. Raportul, care va fi prezentat ministrilor de Interne ai UE,  subliniaza ca 5000 de cetateni europeni au plecat in Siria si in Irak pentru a se alatura ISIS. Odata intorsi, fostii combatanti ar putea ramane in contact sau sa se integreze retelelor teroriste locale, in special via retelele sociale si, in special, aplicatia Telegram, care permite o criptare totala a comunicatiilor.

author avatar
Tudor Borcea
98 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger