AcasăNewsTerorismul in UE: atacuri, decese, arestari

Terorismul in UE: atacuri, decese, arestari

Cele mai multe atacuri sunt acum comise de „teroristii radicalizati in tara de resedinta”, care nu au calatorit neaparat in zone de conflict precum Siria sau Irak, a spus Navarrete

In ultimii ani a crescut numarul amenintarilor teroriste si a atacurilor violente de natura jihadista, incepand in 2015 cu asasinarea angajatilor revistei „Charlie Hebdo” din Paris.

Cele mai multe atacuri sunt acum comise de teroristii radicalizati in tara de resedinta care nu au calatorit neaparat in zone de conflict precum Siria sau Irak a spus Navarrete

62 de oameni au fost ucisi in 2017 in 33 de atacuri teroriste jihadiste in UE, in timp ce in 2016 135 de oameni au murit in 13 atacuri, conform Europol. In cei doi ani, doar 10 atacuri sunt considerate „reusite” de catre guvernele nationale, deoarece acestea si-au indeplinit obiectivul. In 2017, 23 de atacuri au esuat sau au fost dejucate, prin comparatie cu 3 in 2016.
In 2015, numarul de decese cauzate in acest tip de atacuri a ajuns la 150, fata de 4 in 2014. Prezentand luna trecuta raportul privind situatia terorismului in 2018 in UE, manuel Navarrete, presedintele Centrului european pentru combaterea terorismului din cadrul Europol, a declarat ca „atacurile sunt mai putin complexe, sunt mai multe, dar fac, din fericire, mai putine victime”. In 2017, 10 dintre cele 33 de atacuri au fost considerate „reusite”, 12 nu au reusit sa-si atinga in totalitate obiectivul, iar 11 au fost dejucate, majoritatea in Franta si Regatul Unit. Au murit 62 de persoane: 35 in Regatul Unit, 16 in Spania, 5 in Suedia, 3 in Franta, 2 in Finlanda si una in Germania. 819 persoane au fost ranite.705 persoane au fost arestate in 18 state membre (dintre care 373 in Franta), fiind suspectate de implicare in activitati teroriste jihadiste.
Cele mai multe atacuri sunt acum comise de „teroristii radicalizati in tara de resedinta”, care nu au calatorit neaparat in zone de conflict precum Siria sau Irak, a spus Navarrete.

author avatar
Tudor Borcea
117 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger