AcasăNewsTerorism in Europa, urmeaza deraierea trenurilor

Terorism in Europa, urmeaza deraierea trenurilor

Daca teroristii se zbenguie ca la ei acasa prin metroul londonez, de ce nu ar trece si la caile ferate?

Propaganda jihadista ii incita de mai multe luni pe teroristi sa saboteze retelele feroviare pentru a provoca catastrofe soldate cu un numar cat mai mare de victime, a anuntat politia nationala franceza.

Daca teroristii se zbenguie ca la ei acasa prin metroul londonez de ce nu ar trece si la caile ferate

”Din cauza unor incitari recente a propagandei jihadiste la planificarea deraierii trenurilor, o atente speciala trebuie acordata oricarei informatii referitoare la o intruziune sau o tentativa de sabotaj in locuri destinate circulatiei trenurilor”, se arata intr-un document al Directiei generale a politiei nationale franceze (DGPN) emis la inceputul acestei luni si dezvaluit de Le Parisien. ”Este important de subliniat ca recentele apeluri ale organizatiilor teroriste tintesc lupii solitari si incita la provocarea, in Europa, la deraieri de trenuri, incendii de padure sau la otravirea alimentalor”, mai arata documentul. Transporturile ”prezinta numeroase vulnerabilitati structurale” si ”constituie o tinta privilegiata”, mai ales in gari, unde vizibilitatea fortelor de securitate si a altor unitati specializate ale SNCF (caile ferate franceze) si RATP trebuie crescuta pentru a intari ”caracterul descurajant al dispozitivului”, precizeaza textul. Siturile turistice si culturale, pentru ca ele permit ”un bilant uman potential greu” si ”consecinte importante asupra activitatii turistice” in caz de atac terorist, trebuie sa faca si ele obiectul unei ”vigilente”, subliniaza documentul politiei. Alte masuri de securitate se recomanda administratorilor parcurilor de vehicule si militarilor care poarta uniforma-tot o tinta privilegiata a jihadistilor.

Lidl se teme de publicitate negativa

Intr-o fotografie luata de un martor la atentatul din metroul londonez, se poate vedea ca explozivul a fost plasat intr-o plasa care purta logo-ul Lidl, ceea ce a determinat grupul de distrubutie german sa ia atitudine fata de aceasta nedorita asociere. ”Suntem socati si ingrijorati dupa incidentul care s-a produs la Parsons Green si toate gandurile noastre se indreapta spre raniti”, a declarat purtatorul de cuvant al grupului Lidl, dupa doar cateva ore de la deflagratie: „Vom sprijini autoritatile daca se dovedeste ca ele au nevoie de ajutorul nostru in cursul investigatiilor. Vom urmari situatia indeaproape in cursul zilei”, a mai comunicat acesta.

Londra vrea ca UE sa-i pazeasca fundul

Marea Britanie vrea un nou tratat de securitate cu Uniunea Europeana, post Brexit, si mentinerea cooperarii cu blocul comunitar in cadrul luptei antitero, a informat ieri guvernul britanic. ”Un tratat (dupa martie 2019) va furniza o baza legala pentru a continua cooperarea politieneasca, securitara si penala, dupa iesirea noastra din UE”, a explicat executivul britanic. Un tratat care va permite si evitarea ”lacunelor operationale” post Brexit. Documentul de lucru, care va fi elaborat dupa alte luari de pozitie cu privire la viitoarea relatie vamala a Regatului cu UE, cu privire la frontiera nord-irlandeza sau cooperarea in materie de aparare, va preciza si pozitia Marii Britanii asupra mentinerii sau nu in cadrul Europol, agentia UE in lupta antitero si a criminalitatii internationale. ”O cooperare internationala eficace este absolut cruciala si pentru UE si pentru Regatul Unit, daca vrem sa ne mentinem cetatenii in siguranta si sa-i aducem pe criminali in fata justitiei”, a declarat ministrul britanic pentru Brexit, David Davis. ”Avem deja un nivel aprofundat de colaborare cu UE asupra chestiunilor legate de securitate si este in interesul ambelor parti sa gasim noi cai de a-l imbunatati”, a adaugat Davis. Regatul Unit a fost lovit in ultimele luni de un val de atentate teroriste soldate cu zeci de morti, in contextul multiplicarii atacurilor jihadiste in Europa. Cum fidelii ISIS au altor grupari teroriste nu par deloc a avea probleme sa comita crime in inima unor capitale precum Londra sau Paris, in ciuda asigurarilor date, mereu post factum, de autoritatile europene, se pune intrebarea cat de ”aprofundata” va fi colaborarea UE-Marea Britanie post Brexit, daca ante-Brexit au putut fi ucisi oameni pe podul Westminster sau langa Parlamentul britanic? Se pune si intrebarea, pare-se din ce in ce mai retorica, cati oameni nevinovati mai trebuie sa moara in tarile UE pentru ca statele membre sa ia masuri concrete pentru protectia propriilor cetateni, asa cum Constitutiile lor prevad?

Alt suspect retinut in atentatul din Parson Green

Pe de alta parte, politia britanica a anuntat ca a arestat un al doilea suspect al atentatului cu bomba comis vineri in metroul londonez si revendicat de gruparea terorista Statul Islamic. Suspectul, in varsta de 21 de ani, a fost arestat in vestu Londrei, in periferia Hounslow. Un prim suspect, in varsta de 18 ani, fusese deja arestat la cateva ore de la atentatul care s-a soldat cu 30 de raniti, politia precizand ca se afla in cautarea unor eventuali complici. Avand temeri cu privire la un atac ”iminent” centrul britanic de analiza a terorismului a mentinut sambata la nivel ”critic” alerta terorista.

author avatar
Tudor Borcea
238 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger