AcasăNewsTerorism comercial in Australia: dupa capsuni, ace in banane si mere

Terorism comercial in Australia: dupa capsuni, ace in banane si mere

Ace in fructe au fost raportate in toata tara iar un intreg sector economic este grav afectat

Un nou tip de atacuri provoaca panica in randul australienilor. Presa si autoritatile au alertat populatia dar fenomenul se amplifica.

Ace in fructe au fost raportate in toata tara iar un intreg sector economic este grav afectat

Exportatorii de fructe australieni trebuie sa-si treaca marfa prin fata detectoarelor de metale sau razelor X, inainte de a capata permis de export de la ministerul federal al Agriculturii. Rusia si Marea Britanie au blocat deja importurile de fructe din Australia. Noua Zeelanda a retras din magazine fructele provenind din Australia. Dupa ce consumatorii australieni au descoperit ace in capsunile cumparate de la supermarket (numerosi oameni, intre care si o fetita de sapte ani, fiind spitalizati dupa ce au inghitit ace), acum aceleasi ace au fost descoperite in alte fructe, in special in banane si mere. Danny Doherty, un politist care ancheteaza acest caz, a informat ca un ac a fost gasit in merele unui copil, la scoala. In alte cazuri, in banane. Incidente de acest tip sunt la ora actuala semnalate in aproape tot continentul australian.

Zece ani de inchisoare

Dincolo de amenintarea la adresa vietii oamenilor, impactul acestor sinistre atacuri asupra comertului cu fructe este devastator. Pentru autoritati, acest fenomen este denumit terorism comercial. Oamenilor le e teama sa mai cumpere fructe si in cateva zile preturile au scazut de-a maniera spectaculoasa. Intreg lantul comercial este afectat: agricultori, furnizori, ambalare, soferii de camioane care livreaza. Toti risca reduceri substantiale ale veniturilor si, in final, chiar locurile de munca. Deocamdata, autoritatile au informat ca un tanar a fost arestat dupa ce a recunoscut ca ”a vrut sa faca o gluma” ascunzand ace in raviere cu capsuni. Potrivit comisarului Stuard Smith, cel in cauza va fi judecat ca un minor. Potrivit legilor australiene, pedeapsa maxima in situatii de contaminare alimentara este de zece ani cu inchisoarea (in unele state). O pedeapsa pe care premierul australian Scott Morrison a declarat ca doreste sa creasca la 15 ani.

author avatar
Tudor Borcea
350 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger