AcasăNewsTermen-limita pentru plata CAS de catre intreprinzatori

Termen-limita pentru plata CAS de catre intreprinzatori

Formularul 600 (foto jos) se depune la administratiile fiscale de catre cei care obtin venituri din activitati independente

Persoanele fizice cu venituri din activitati independente trebuie sa isi declare baza de calcul pentru contributia la pensie pana la data de 31 ianuarie.

Formularul 600 (foto jos) se depune la administratiile fiscale de catre cei care obtin venituri din activitati independente

Persoanele care obtin venituri din activitati independente datoreaza la sistemul de pensii o contributie la asigurarile sociale (CAS) de 31,3% din venitul declarat.

Formularul 600

Potrivit AvocatNet, venitul declarat nu poate fi mai mic de 741 de lei/luna (adica 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat – 2117 lei), dar nici mai mare de 10.585 lei/luna (echivalentul a cinci castiguri salariale medii brute). Asadar, cei care au venituri sub limita minima sau peste cea maxima, vor plati CAS pentru minimum 741 de lei, respectiv maximum 10.595 lei. Veniturile se declara a organul fiscal de domiciliu, prin completarea formularului 600.

Cine depune declaratia

Formularul pentru declararea bazei de calcul a CAS trebuie depus de catre:

–         intreprinzatorul titular al unei intreprinderi individuale;

–         membrii unei intreprinderi familiale (AF);

–         persoana fizica autorizata sa desfasoare activitati economice (PFA);

–         persoana care realizeaza venituri din profesii libere (notar, avocat, medic etc.);

–         persoana care realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala la care impozitul pe venit se determina pe baza datelor din evidenta contabila in partida simpla;

Niciunea dintre persoanele mentionate anterior nu trebuie sa depuna formularul 600, daca:

–         obtine si venituri salariale sau indemnizatiiede somaj;

–         beneficiaza de una din categoriile de pensii acordate in sistemul public de pensii (de stat, agricultura, MApN, etc.).

Depunerea declaratiei

Formularul 600 se depune, pe suport de hartie, direct la registratura organului fiscal pe raza caruia se desfasoara activitatea contribuabilului, sau la oficiul postal, prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire. Formularul se poate depune si online de catre contribuabilii care au un certificat digital calificat de semnatura electronica.

Termene si plata

Termenul-limita pentru depunerea formularului 600 este de 31 ianuarie. In cazul contribuabililor care incep o activitate in cursul anului fiscal, declaratia privind venitul asigurat la sistemul public de pensii se va depune in termen de 15 zile de la inceperea activitatii. Contributia la pensii se plateste trimestrial, in patru rate egale, pana la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru.

author avatar
Arpad Dobre
369 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger