AcasăNewsTemerea elitelor economice: este suprematia capitalismului amenintata de socialism?

Temerea elitelor economice: este suprematia capitalismului amenintata de socialism?

Marii finantisti ai lumii se tem de lupta de clasa

Mai multe personalitati politice si din domeniul afacerilor reunite la o conferinta in SUA si-au exprimat ingrijorarea cu privire la “sanatatea” modelului capitalist care, pana la urma, i-a facut miliardari. La reuniunea anuala a Institutului Milken, desfasurata in Beverly Hills, au fost prezente personalitati politice si din domeniul afacerilor, inclusiv Steven Mnuchin, secretarul american al Trezoreriei, si David Solomon, directorul general al companiei Goldman Sachs.

Marii finantisti ai lumii se tem de lupta de clasa

In pofida starii generale de optimism privind perspectivele economiei SUA si ale pietelor financiare, unele dintre cele mai mari nume de pe Wall Street si din mediile corporative din America au exprimat preocupare privind sanatatea modelului economic care i-a facut milionari si miliardari, comenteaza editorialistii Andrew Edgecliffe-Johnson, Lindsay Fortado si James Fontanella-Khan, intr-un articol publicat in Financial Times sub titlul „O reuniune a elitelor evidentiaza ingrijorarea privind «lupta de clasa» si «revolutia» / Michael Milken invoca idei ale lui Margaret Thatcher in contextul dezbaterii pe tema amenintarilor la adresa capitalismului”.

Socialismul, sustinut de oameni care nu cunosc istoria

O idee care s-a conturat la conferinta a fost urmatoarea: este suprematia capitalismului amenintata de socialism? Michael Milken a prezentat o inregistrare cu Margaret Thatcher, realizata cu doi ani inainte de a deveni premier al Marii Britanii. „Capitalismul are o baza morala; pentru a fi liber, trebuie sa fii capitalist”, declara la acea vreme Margaret Thatcher. Eric Schmidt, fostul presedinte al trustului Alphabet, a exprimat propriile preocupari. „Sunt ingrijorat de riscul reascensiunii socialismului, intrucat capitalismul este sursa noastra de prosperitate colectiva ca natiune”, a declarat Eric Schmidt, asezat alaturi de Ivanka Trump. Michael Milken l-a intrebat pe Ken Griffin, miliardarul care a fondat trustul de investitii Citadel, de ce tinerii americani si-au pierdut increderea in sistemul economiei de piata, prezentand un sondaj care arata ca 44% dintre persoanele care au varste intre 30 si 40 de ani ar prefera un sistem socialist. „Tu si cu mine am crescut intr-o alta perioada, in care era Razboiul Rece si exista o dezbatere in SUA despre avantajele si dezavantajele socialismului comparativ cu libertatea economica de care ne bucuram in tara noastra”, a raspuns Griffin, explicand ca „solutiile au fost date” prin destramarea Uniunii Sovietice. Generatia tanara care sustine socialismul este formata din „oameni care nu cunosc istoria”, a subliniat Ken Griffin. Alan Schwartz, de la compania de investitii Guggenheim Partners, a declarat: „Daca analizam situatia prin prisma ideologiilor de dreapta si de stanga, ceea ce apare clar este lupta de clasa. De-a lungul secolelor, sunt doua lucruri pe care le-am vazut atunci cand oamenii au crezut ca elitele au prea mult: fie au fost elaborate legi pentru redistribuirea bogatiei, fie a avut loc o revolutie pentru redistribuirea saraciei. Acestea sunt cele doua optiuni la nivel istoric, iar dezbaterea lor cu argumentul ca «nu, este capitalismul» sau «nu, este socialismul» genereaza revolutii”.

author avatar
Andrei Coman
1.169 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger