AcasăNewsTeiul secular de la Leliceni premiat la Bruxelles.

Teiul secular de la Leliceni premiat la Bruxelles.

Teiul din localitatea harghiteana Leliceni a castigat concursul european „Arborele anului in Europa” si a fost premiat in cadrul unei ceremonii desfasurate la sediul central al Uniunii Internaţionale pentru Conservarea Naturii (IUCN) de la Bruxelles, informeaza Ministerul Afacerilor Externe. Acest eveniment a avut loc pe 25 mai, in contextul seriei de evenimente dedicate Saptamanii Protecţiei Mediului de la Bruxelles, care se desfasoara in perioada 24-27 mai. Premiul acordat arborelui harghitean consta intr-un trofeu realizat de un artist din Cehia.

Teiul din Leliceni a fost desemnat, in luna martie a acestui an, Arborele European al Anului, dupa ce a primit cele mai multe voturi, peste 20.000, in cadrul competiţiei European Tree of the Year, organizata de Fundaţia Ceha pentru Parteneriat de Mediu. Teiul din Leliceni a concurat cu platani din Ungaria si Bulgaria si stejari din Republica Ceha si Slovacia.

Scopul promovat al concursului a fost acela de a identifica „cel mai iubit arbore” din Europa si de a atrage atenţia publicului larg asupra patrimoniului natural local si a necesitaţii protejarii mediului. Varsta si aspectul nu sunt singurele detalii care au contat in concurs, legenda si istoria arborelui fiind la fel de importante, precizeaza sursa citata.

De asemenea, copacul a castigat, in 2010, competiţia naţionala Arborele Anului in Romania, organizata de Fundaţia pentru Parteneriat (www.repf.ro).

Teiul din Leliceni, jud. Harghita, are 500 de ani, masoara 20 de metri inalţime si are 390 centimetri circumferinţa trunchiului.

Teiul a fost plantat in prima parte a anilor 1500. In memoria oamenilor locului, copacul a fost perceput dintotdeauna ca un arbore singuratic, care a strajuit biserica din localitate. De-a lungul secolelor, povestea teiului merge mana in mana cu destinul oamenilor si cu istoria locului. A fost martorul invaziei tatarilor si al altor evenimente importante, supravieţuind catastrofelor naturale care au marcat locul.

Arborele este un important simbol al regiunii. In anul 1992 a fost declarat monument al naturii, conform Registrului monumentelor judeţului Harghita.

 

232 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger