AcasăNewsTehnologia 5G ne schimba viata

Tehnologia 5G ne schimba viata

Dependenti de gadget-uri si tot ce inseamna tehnologie de ultima ora, oamenii vor deveni prizonieri ai propriei neputinte intr-un viitor tot mai apropiat. Viata ni se va schimba complet o data cu dezvoltarea industriei IT, un segment pregatit sa conecteze absolut tot ce ne inconjoara. Daca Europa inca mai inseamna state unde 4G e un vis, Romania se pregateste sa faca pasul spre utilizarea retelelor 5G, o adevarata lovitura menita sa confirme, inca o data, suprematia specialistilor nostri in acest domeniu.

Ce-ar putea insemna pentru un doctor sa poata interveni chirurgical asupra unui pacient aflat la mii de kilometri departare? Dar ce ziceti de masini interconectate capabile sa schimbe intre ele informatii despre infrastructura drumului, pozitia in trafic, viteza si celelalte autoturisme din apropiere? SF? Nicidecum, totul va fi posibil o data ce tehnologia 5G va deveni operationala, cand Internetul va fi mai rapid si va consuma si mai putine resurse.

Mai mult, mai mult…

Cu 5G, volumul de date transmis de fiecare dispozitiv va fi de 1000 de ori mai mare. Si asta nu e tot, la reteaua 5G se vor putea conecta de pana la 100 de ori mai multe dispozitive! Nici nu mai pomenim despre latenta (timpul scurs de la aplicarea unei comenzi si pana la raspunsul efectiv al dispozitivului), caci ea se va reduce la minim: de la 50 de milisecunde cat este in 4G, ea va ajunge la o milisecunda.

Ei bine, cu ajutorul combinatiei dintre viteza si reactiile rapide la procesarea comenzilor primite, tehnologia 5G va putea fi folosita in toate domeniile, fiind utila multor categorii de persoane. Medicii vor opera de la distanta folosind doar o pereche de manusi speciale si casti de realitate virtuala; pana si biciclistii se vor bucura, caci pot primi in timp real informatii de pe aplicatiile instalate pe telefonul mobil pentru a preveni accidentele. Implementarea tehnologiei 5G in cazul autoturismelor va duce la o autonomie totala a masinilor, fapt fara precedent!

Se dezvolta industria dronelor

Folosite tot mai frecvent in multe ramuri, dronele vor fi printre primele dispozitive beneficiare ale tehnologiei 5G. De acum incolo, vor putea fi utilizate pentru zboruri peste campuri petroliere sau in inspectarea periodica a turbinelor eoliene si a panourilor solare, totul pentru o informare cat mai precisa si in timp real a specialistilor din centrul de comanda. Controlate in timp real, dronele vor avea capacitatea de a face fotografii la o rezolutie mult mai mare, astfel putand fi trimise spre cercetare si in locuri considerate periculoase.

Avand in vedere fiabilitatea si rapiditatea unei conexiuni 5G, noua tehnologie isi va dovedi imediat utilitatea pentru economia fiecarei tari in parte ce alege sa renunte la 4G. Primele estimari arata ca tehnologia 5G va genera in urmatorii 10 ani afaceri de aproape 1500 de miliarde de euro!

author avatar
Cristina Elvira
1.979 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger