AcasăNewsTehnocratii vor sa ne goleasca frigiderele

Tehnocratii vor sa ne goleasca frigiderele

Romanii risipesc mancarea, numai o scumpire a alimentelor le-ar baga mintile-n cap ca s-o lase mai moale cu crapelnita, a estimat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, sau Irim Achimescu , totuna pentru prostimea care se ghiftuie, in vreme ce guvernul tehnocrat face foamea de grija natiunii.

Strângem alimente, ai?

„S-au obisnuit sa umple frigiderul si apoi constata ca o mare parte din produse au depasit termenul. Recunosc ca mi s-a intamplat si mie. Asa cum se spunea ca singura solutie de a reduce consumul de benzina si de combustibili fosili este sa creasca pretul, probabil ca la asta se va ajunge si pe piata agro-alimentara. Cand vei da pe un kilogram de carne pretul corect, in mod cert vei gestiona acest produs cu mult mai mare atentie”, a spus Achim. Pe bune, bos? Irimescu evoca si masuri pe care Occidentul le-a luat impotriva risipei alimentare, aici are dreptate (e o realitate) , pentru ca acest fenomen este prezent si in Romania. Bine, ”masurile” antirisipa alimentara pe care le iau tarile bogate sunt vrajeli politicianiste si ONG-iste, dar asta-i alta discutie.

Agricultura. Care agricultura?

Irimescu e tehnocrat, adica adept al tehnocratiei, adica specialist intr-un anumit domeniu, recte Agricultura. Sunt de parere ca agricultura este una din sansele majore ale dezvoltarii Romaniei. Ei, dar agricultura romaneasca e la nivelul porumbului ars si la mila ploilor. Te uiti in stanga, vezi ditai Dunarea, te uiti in dreapta, vezi parloaga. Te uiti in supermarket, Biblia omului nou, vezi morcovi din Israel, fasole din Egipt, ceapa (mizerabila) de nu mai stiu unde, usturoi din China, samd. Cu rosiile poti juca ping-pong, fara teama ca explodeaza, varza tocata e iasca, talas, merele sunt perfecte, ca niste globuri rosii de pom de iarna ( daca stiau de ele, fratii Grimm schimbau locatia basmului cu marul otravit dat Albei ca Zapada) , lamaile le storci cu patentul,ca la Securitate, doar-doar o marturisi trei stropi, lactatele par un amestec de ipsos, aracet si vopsea Alb 13. Si n-au nici un gust, Achime. Iar la carnita?  Eheee, nu faceau alchimistii ce fac astia cu micii si carnatii. Sau cu bietele suine si bovine, injectate post mortem, dupa ce au fost hranite cu te miri ce. Altfel, de ce trebuie sa tai carnea de pe gratar cu drujba? Prin piete, cei mai mari agricultori par a fi tiganii, apropo, au carnet de producator? Si daca au, unde produc, Achime? Cam asta e oferta pentru risipitorii de romani, domnu Irimescu. Cam subtire, nu? Culmea insultei, autoritatile statului admit existenta produselor bio (majoritatea inaccesibile) , legiferand astfel diferenta intre hrana naturala si petardele din e-uri. Dar asta e, iarasi, o alta discutie.

Tu si ai tai, mancati benzina?

Omul din fruntea Agriculturii a luat-o pe tarla de când a ajuns smecher la stat

Revenind la opiniile ministrului Agriculturii, se impun niste nuante de care, la valoarea si pregatirea sa, trebuia sa tina seama, inainte sa impinga aerul cu vorbele. Intai, a compara alimentele cu benzina, a carei scumpire ar fi o profilaxie a risipei de combustibil, e o tampenie. Pai, ba, tu si familia ta mancati benzina? La o adica, poti trai si fara masina, dar fara hrana cum faci, nene? Asta ca sa nu rostim o golanie,  ca de golania gulerelor voastre albe ne-am cam saturat. Doi: nu prea sunt sigur de unde stie dl Achim ca frigiderele romanilor dau pe dinafara? Ale caror romani? A se cauta mai cu atentie. Trei: cu concursul inaintasilor dlui Agricol, y compris, romanilor le vine tot mai greu sa-si cumpere mancarea, garantata de Constitutie. Salarii ramase in urma scumpirilor, putere de cumparare ioc. Ia comparati, tehnocratilor, cate cosuri de alimente isi permite, lunar, un roman, fata de alte tari UE. Nu cautati prea departe, desteptilor, ci pe la fostele tari socialiste.

Inca doua si ma duc

Patru: datoria unui tehnocrat, unui specialist ( specialist, vorba unei taranci bagata cu forta in CAP: trei ingineri agricoli si-o sapa, maica) este sa rezolve probleme, nu sa le constate. Nu sa il apuce predica inainte de a-si face datoria, nu sa fluture destiul aratator inainte sa-l stranga, tare, pe stilou,  ca sa semneze solutii pentru iesirea din impas. Cinci: romanii, e drept, dle Achime, au naravul cambuzei pline. E un subiect mai sensibil, care a inceput dupa razboi, a continuat in socialism, a disparut imediat dupa acadeaua din 1990, dar a revenit si persista, ghici, si acum, in mandatul matale. In care Romania, salvata de tehnocrati, are aceleasi reflexe fomiste. Adica nimic nu s-a schimbat, ar trebui sa pricepeti. Saracia nu face casa buna cu nici un comportament european, saracia strica tot. Cand castigi pe luna un pumn de fise, e normal sa ai reactii de harciog: barem sa-mi asigur ceva pana luna viitoare, ca banii se duc in 4,8 ore, hai, in 48 de ore. Nu se stie ce aduce ziua de maine, asta e comportamentul consumatorului roman, aici l-ati adus. Apropo, care este pretul ”corect” al ”alimentelor” in Romania? Dar, asa, cinstit.  ”Achime, Achime! ”, urla Moromete, cu parul in mana, inainte de a-si ciomagi si ceilalti  doi baieti, Paraschiv si Nila.

author avatar
Tudor Borcea
393 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger