AcasăNewsTaxe judiciare de 12 ori mai mari pentru apel si recurs

Taxe judiciare de 12 ori mai mari pentru apel si recurs

Apelul si recuirsul in intanta se taxeaza cu 20-100 de lei

Taxele judiciare de timbru la introducerea cererilor pentru exercitarea apelului sau a recursului impotriva hotararilor judecatoresti s-au majorat recent de pana la 12 ori.

Apelul si recuirsul in intanta se taxeaza cu 20-100 de lei

Ordonanta de Urgenta nr. 80/2013  schimba intregul sistem al taxei judiciare de timbru si prevede, printre altele, taxe mult mai mari pentru anumite actiuni sau cereri. Potrivit AvocatNet, initierea apelului sau recursului, demersuri care erau taxate anterior cu 4-8 lei, ajuns sa coste intre 20 de lei si 100 de lei.

Recursul costa minimum 100 de lei

Tarifele taxei judiciare de timbru difera, in functie de natura cererii. Astfel, recursul impotriva hotararilor judecatoresti se taxeaza cu 100 lei daca se invoca unul sau mai multe dintre motivele prevazute la art. 488 din Codul de procedura civila.  Conform acestui articol de lege, casarea unor hotarari se poate cere numai pentru urmatoarele motive de nelegalitate:

1. Cand instanta nu a fost alcatuita potrivit dispozitiilor legale;

2. Daca hotararea a fost pronuntata de alt judecator decat cel care a luat parte la dezbaterea pe fond a procesului sau de un alt complet de judecata decat cel stabilit aleatoriu pentru solutionarea cauzei ori a carui compunere a fost schimbata, cu incalcarea legii;

3. Cand hotararea a fost data cu incalcarea competentei de ordine publica a altei instante, invocata in conditiile legii;

4. Cand instanta a depasit atributiile puterii judecatoresti;

5. Cand, prin hotararea data, instanta a incalcat regulile de procedura a caror nerespectare atrage sanctiunea nulitatii;

6. Cand hotararea nu cuprinde motivele pe care se intemeiaza sau cand cuprinde motive contradictorii ori numai motive straine de natura cauzei;

7. Cand s-a incalcat autoritatea de lucru judecat.

In cazul in care se invoca incalcarea sau aplicarea gresita a normelor de drept material, pentru cereri si actiuni evaluabile in bani, recursul se taxeaza cu 50% din taxa datorata la suma contestata, dar nu mai putin de 100 lei. Pentru cererile neevaluabile in bani, cererea de recurs se taxeaza cu 100 lei.

Apelul la partaj – minimum 20 de lei

Noile prevederi stabilesc, de asemenea, un tarif de 20 de lei pentru exercitarea apelului sau a recursului impotriva hotararilor judecatoresti de incheiere, prin care s-a dispus vanzarea bunurilor in actiunea de partaj. Cu aceeasi suma se taxeaza si cererile impotriva incheierii de suspendare a judecarii cauzei, precum si impotriva hotararilor de anulare a cererii ca netimbrata, nesemnata sau pentru lipsa calitatii de reprezentant.

Actiuni diverse – taxate cu 50-100 de lei

Taxa ajunge la 50 de lei in cazul apelului sau recursului impotriva hotararilor judecatoresti prin care:

–          s-a respins cererea ca prematura, inadmisibila, prescrisa sau pentru autoritate de lucru judecat;

–          s-a luat act de renuntarea la dreptul pretins;

–          s-a luat act de renuntarea la judecata;

–          se incuviinteaza invoiala partilor.

Cererea pentru exercitarea caii de atac ce vizeaza numai considerentele hotararii se timbreaza, in toate situatiile, cu 100 lei.

author avatar
Arpad Dobre
1.459 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger