AcasăNewsTariceanu, un chip. Mai este si altul?

Tariceanu, un chip. Mai este si altul?

Presedintele Senatului a invins. Si restul?

Stirea zilei a fost achitarea definitiva a lui Calin Popescu Tariceanu. Senatorul Serban Nicolae sustine ca sentinta data in cazul acestuia nu e o stire. „Importanta va fi scrisoarea Ambasadelor. MCV-ul. Ingrijorarile lui Weber, Juncker si Timmermans. Istericalele lui Macovei si Preda. Referendumul fara intrebari. Protestul daniletilor…”. In felul lui, Nicolae are dreptate. Nu e greu de intuit ce se ascunde in spatele vorbelor. Eu cred insa ca reala stire este alta. Nu achitarea lui Tariceanu, ci faptul ca statul paralel ori s-a plictisit ori nu a mai vrut sa asculte de comenzi.

Presedintele Senatului a invins Si restul

Daca iei in calcul campania „Fara penali in functii publice”, dictata de Cotroceni si plimbata din gura in gura de la un partid la altul pana si-o insuseste vreunul, nu ai cum sa ajungi la o alta concluzie. Fixul lui Iohannis, prezentat ca o mare inventie politica, a esuat in fata instantei de la Inalta Curte. Visul lui, de a-si elimina adversarii cu ajutorul justitiei, s-a naruit.

Cat de mare este ALDE?

Campania impotriva abuzurilor din justitie a fost declansata de Tariceanu cu ceva ani in urma. El a fost cel care a inceput atacurile la adresa DNA si a Codrutei Kovesi. La vremea aceea, Dragnea avea o pozitie mai degraba rezervata, nu era prea sigur daca face bine asociindu-se cu Tariceanu la actiunea de desfiintare a fostei sefe a DNA. Handicapul startului a fost depasit de PSD pe parcurs, pe masura ce ieseau la suprafata metodele de lucru ale procurorilor, pe masura ce protocoalele secrete incheiate intre SRI si orice forma de viata din justitie umpleau paginile ziarelor. Acum, insa, Tariceanu nu se sfieste sa-si aroge titlul de victima invingatoare. Mai nou, la doua, trei propozitii are grija sa-si strecoare si partidul in discurs. Te-ai fi asteptat la mai multa inspiratie pentru marketing si ceva mai mult bun-simt, caci ALDE, afara, inseamna mai mult Norica Nicolai si Renate Weber, iar in tara numai Tariceanu.

Pe mana altuia

Nu contesta nimeni capacitatea ALDE, dar, cocotat in carca PSD, pozitia asta este singura care il avantajeaza. De pe umerii PSD e mai usor sa lansezi atacuri impotriva abuzurilor, impotriva dosarelor politice nascocite in laboratoarele DNA. E mult mai convenabil sa te bati chiar si pentru propria cauza, avand sprijinul unui partid mamut. Altfel te strecori pe senalul navigabil croit de PSD in justitie, decat daca pui mana pe lopata si te apuci singur de sapat.

Cum ramane cu ceilalti?

Nu inseamna ca presedintele Senatului nu s-a zbatut pentru cauza lui. Ba da. Instanta a hotarat ca este nevinovat, destramand urzeala tesuta de procurori pentru marturie mincinoasa. N-a mai ramas nimic in picioare, acuzatiile fiind desfiintate.

Fara PSD in spate ce sanse are Tariceanu

Teoretic cel putin, procurorii care i-au ticluit dosarul ar trebui audiati in vreo comisie speciala de ancheta, pentru a spune nu ce se afla in dosar, asta am vazut-o cu totii, ci ce se ascunde in spatele copertilor. E foarte frumos din partea lui Calin Popescu Tariceanu ca a stiut sa lupte pentru cauza lui, dar cum ramane cu ceilalti pe care ii compatimea in declaratii? Va fi la fel de diligent si pentru cauzele acestora sau se va lasa pe tanjeala?

Umarul pe care sa plangem

„Sigur ca o astfel de decizie nu poate decat sa ma bucure, dar bucuria mea este partiala, pentru ca intr-adevar dupa avatarurile prin care am trecut incepand din 2015 – purtat la parchet, purtat in instanta, cu o presiune publica uriasa asupra mea, care i-a afectat pe toti cei din jurul meu, tot acest calvar astazi s-a incheiat. Bucuria mea este umbrita de faptul ca stiu ca foarte multi alti oameni care au fost sau sunt in aceeasi situatie cu mine nu si-au incheiat inca procesele”, a explicat Tariceanu, care a adaugat ca „judecatorii trebuie scosi de sub presiunea fantastica pe care o au din partea serviciilor”. Suna frumos, nimic de zis, dar mie mi se pare ca doar isi ofera umarul pe care sa planga cei care nu au avut bafta lui. Chipul de luptator impotriva unei anticoruptii care a insemnat, de fapt, o lupta de rafuieli politice, de epurare a incomozilor si a celor care nu vor sa raspunda la comenzi, il vedem. Cred insa ca mai exista unul, diferit de acesta. Flerul imi spune ca, nu peste mult timp, ii vom descoperi si a doua fata. Cea a omului care si-a vazut sacii in caruta, dupa care ii va lasa pe altii sa lupte pentru lozincile lui. Si nu stiu de ce tocmai acum imi vine in minte un pasaj dintr-un articol semnat de Dan Cristian Ionescu in revista „Justitiarul”: „Tariceanu a spus ca nu ne putem intoarce la anii ’50, cand Securitatea facea ce voia. In principiu, el are dreptate, insa eu cred ca, in sinea sa, isi doreste anii ’50, cand demnitarii aveau o imunitate neoficiala, dar absoluta”.

author avatar
Valentin Boeru
1.515 afisari

3 COMENTARII

  1. Sper ca presedintele singurului partid liberal din Colonie nu-l va urma pe crinulet,care,dupa ce si-a vazut sacii in caruta,in urma cu 5 ani,a intors spatele votantilor lasand partidul pe mana basistilor.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger