Ai o poveste fotografii, sau materiale audio/video care crezi ca merita sa fie publicate?
Scrie-ne pe pont[@]national.ro (fara [ ]) sau completeaza formularul de AICI!
Home » News » Tara unde birocratia a disparut

Tara unde birocratia a disparut

Autor:

Aceasta este Estonia, tara unde un cetatean nu poate face doar trei lucruri online: nu se poate casatori, nu poate divorta si nu poate cumpara sau vinde proprietati. In rest, poate face orice, chiar sa-si infiinteze o firma in numai 18 minute. Serviciile online ii permit cetateanului estonian chiar sa isi si boteze copilul online.

 

estonia  Tara unde birocratia a disparut

Estonia este atât de departe pe calea utilizării internetului încât au ucis definitiv birocraţia şi salvează anual un munte de hârtii înalt cât Turnul Eiffel, adică de o înălţime de 300 de metri

Digitalizarea Estoniei, cel mai dezvoltat stat din lume in prezent din acest punct de vedere, s-a concretizat datorita unui parteneriat dintre un guvern interesat de noutati, preocupat de viitor, si un sector IT&C plin de initiativa. Totul a inceput in 2000, prin implementarea serviciilor de m-Parking si e-Tax Board, adica un sistem de plata a locului de parcare printr-o aplicatie si un serviciu de achitare a taxelor si impozitelor. A urmat X-Road, un fel de autostrada prin intermediul careia toate serviciile si institutiile sunt legate, astfel incat sa fie usurata comunicarea intre ele. ”Potrivit statisticilor, utilizarea semnaturilor digitale economiseste 2% din PIB-ul tarii in fiecare an deoarece nu mai suntem nevoiti sa apelam la hartie. Practic, in fiecare luna se economiseste un morman de hartii inalt cat Turnul Eiffel (300 de metri)“, spune Anna Piperal, managing director al Enterprise Estonia, institutie care promoveaza afacerile in Estonia. De asemenea, Estonia este singura tara din lume unde cetatenii isi pot alege presedintele sau parlamentarii fara sa se ridice de pe canapea. Sistemul de votare online a fost implementat in 2005, iar la alegerile parlamentare din 2015, aproape o treime (31%) din voturi au fost date online.    

Comenteaza pe Facebook


Ziarul National
Recomandarile zilei 18-06-2018
 
Multumim pentru apreciere!
NU, multumesc!