AcasăNewsTara interventiilor post-mortem!

Tara interventiilor post-mortem!

Un taifun izbeste Japonia si pier doi oameni. In Timisoara si imprejurimi, o furtuna de 15-16 minute lasa in urma opt morti si pagube materiale insemnate. Ca de obicei, echipajele pregatite pentru diverse calamitati au intervenit post-mortem.

Si asta facem de zeci de ani, ne bazam pe Doamne ajuta! si  intervenim post-mortem, fix cand nu mai ai ce face. Ce-ar fi daca, macar de-acum incolo, am salva si noi niste vieti inainte de a fi nevoie sa folosim aparatele de resuscitare?

Furtuna ucigasa si utilitatea ISU

Nu a trecut multa vreme de cand, in Capitala, dar si in alte o orase, s-a tot testat sistemul de alarmare a populatiei. Adica, s-au scos din amorteala sirenele alea de urla lugubru. Apoi s-au mai mimat nu stiu ce evenimente catastrofale si, ce sa vezi, in declaratii, la TV, am iesit pe locul 1.

Românii o ţin doar cu<br >Doamne Ajută<br >Dar nu mai e de ajuns

Nu mai vorbim de tragedia de la Colectiv. Pana la furtuna din Capitala Banatului. Care ne-a pus in fata crudului adevar: preventia e la pamant, salvatorii se agita ca mustele fara cap si, iarasi, ne-am rezumat la a numara morti, raniti, si pagube materiale insemnate. Si atunci nu ar trebui sa aflam cu ce se ocupa ISU in orele de program? Ca simpla indeletnicire de ciocli, nu justifica investitiile facute pana acum. Cu tot cu sirene nefunctionale si adaposturi subterane desfiintate in masa. SMURD-ul ce mai spala rusinea…

Carmen Dan si inutila avertizare rapida

Infiorata de ce a vazut ea la Timisoara, si a mai inpuns-o oleaca si Iohannis, de pe jiltul de la Cotroceni, ministreasa internelor, Carmen Dan, cere implementarea de urgenta a unui sistem de avertizare rapida. Bravo, ati si gasit solutia. Dar cu ce l-ar fi ajutat alarmarea cea iute pe omul caruia i s-a prabusit in moalele capului poarta de intrare in Timisoara? Sau unuia caruia i-a facut zob coloana un copac putred, sau unuia caruia i-a venit in freza acoperisul vecinului? Pai, cu nimic, caci nu alarmarea e rezolvarea, ci preventia, oameni ce conduceti tara. Daca poarta era asigurata bine, asa cum s-a spus la semnarea contractului si cand s-a incasat puzderia de bani, nu mai murea un om. Daca acoperisurile sunt verificate periodic ca sa nu faca aripi si copacii toaletati la vreme, mai salvam cate ceva. Ca si la Colectiv. Daca totul era pus la punct, nu ne mai numaram mortii, ISU-le!

Pa, pa, penthouse de vis

Conform unor informatii de ultima ora, o furtuna similara cu cea de la Timisoara, ar fi facut mult mai multe ravagii in Bucuresti. Ganditi-va numai la asa-zisele penthouse-uri care infloresc zilnic pe terasele noilor blocuri. O vajaiala mai sanatoasa, si adio penthouse de 2 milioane de euroi. De ce? Pentru ca nu verifica nimeni rezistenta componentelor la, sa zicem, un vant de 130 de kilometri pe ora. Nici la vartejuri de genul tornada, si nici la ploi de peste 80 de litri pe metru. Nu uitati, stimati cumparatori de mansarde cu pretentie de apartamente imperiale: deasupra voastra este numai cerul!

Populatia trebuie sa invete sa se protejeze si singura!

Conform specialistilor, furtuna ucigasa care a lovit duminica dupa-amiaza Banatul este doar inceputul. In Romania se vor mai manifesta fenomene meteo extreme si asta inseamna ca nu numai autoritatile, ci toti cetatenii trebuie sa invete cum sa reactioneze si mai ales cum sa se protejeze. Ceea ce va fi greu intr-o tara in care nimeni nu da multi bani pe ce spun oficialii si in plus mai toti romanii sunt setati pe ideea ”merge si asa”. Ei bine, in acest caz nu mai merge si este obligatoriu sa nu pierdem timpul ca de obicei, chinuindu-ne sa inventam noi apa calda, ci sa preluam pana la punct si virgula experientele altor state lovite de cand se stiu de uragane, tornade si cutremure. Cum ar fi Japonia si SUA, de exemplu. Temutul uragan Irma a facut doua victime in Florida, stat cu o populatie echivalenta cu a noastra. Furtuna din Banat a facut opt victime, cifra care in context da de gandit. Pe scurt spus, pe langa alertarea populatiei cu ajutorul mass-media, sirenelor si sms-urilor, Romania trebuie urgent sa includa inca din primele clase cursuri de protectie/supravietuire/prim ajutor. Gandite special pentru fiecare grupa de varsta si predate astfel incat sa fie luate in serios. Cursuri de acest tip trebuie la fel de urgent sa fie predate si adultilor, astfel incat o scena vazuta duminica la televizor – doi tineri stand linistiti la masa pe o terasa in timp ce furtuna facea prapad in jurul lor si care s-au retras agale, cu paharele in mana, doar atunci cand un panou adus de vant a aterizat la mai putin de doi metri se ei – sa nu se mai repete. De aceasta data, cei doi au avut noroc cu carul. Data viitoare, nu se stie. In schimb, este cert ca va exista o data viitoare si in buna parte depinde si de fiecare dintre noi daca pagubele vor fi doar materiale sau si umane.

author avatar
Catalin Dumitrescu
351 afisari

1 COMENTARIU

  1. Are dreptate Primul Ministru : Ptr. cele întâmplate la Timişoara numai primarul Robu este de vină. Dacă se anunţă din timp sosirea tornadei , toţi timişorenii se urcă pe acoperisuri să ţină de ţiglele să nu zboare şi să nu accidenteze pe cineva.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger