AcasăNewsTara din atlas care trage cel mai mult pe nas

Tara din atlas care trage cel mai mult pe nas

435 de tone de cocaina confiscate anul trecut sunt floare la ureche fata de ce pot produce narco-plantatiile

Columbia este principalul producator mondial de cocaina, cu o crestere record a culturilor de frunze de coca si a potentialului fabricarii acestui drog  al carui principal consumator al planetei sunt Statele Unite.

435 de tone de cocaina confiscate anul trecut sunt floare la ureche fata de ce pot produce narco plantatiile

Plantatiile ilicite de coca au crescut cu 17%, la 171.000 de hectare in 2017, in raport cu anul precedent, iar capacitatea de productie a cocainei a crescut cu 31%, la 1379 de tone, o valoare estimata pe piata de 2,7 miliarde de dolari. Cifre alarmante, potrivit Oficiului Natiunilor Unite pentru Droguri si Criminalitate (UNODC). In 2016, suprafata totala cultivata cu coca atingea 146.000 ha iar capacitatea de productie era de 1053 tone. Actualele plantatii produc cu 33% mai multe foi de coca (materia prima pentru cocaina) decat in 2012. In 2017, UNODC a anuntat confiscarea a 435 de tone de cocaina. Banii obtinuti din droguri afecteaza dezvoltarea Columbiei si consolideaza grupurile armate ilegale. Regiunile frontaliere cu Ecuador si Venezuela sunt cele mai afectate de narco-plantatii. In special departamentul Narino (sud-vest) cu o suprafata de coca imensa. Gruparile de narcotraficanti si cele disidente din fosta grupare de gherila Farc – dezarmata si transformata in partid politic dupa acordul de pace din 2016 – isi disputa controlul asupra acestei zone strategice pentru exportul cocainei catre SUA, primul consumator mondial. Urmatoarele tari mari cultivatoare si producatoare de cocaina, dupa Columbia, sunt Peru (43.900 ha) si Bolivia (24.500 ha).

Fara ”cocaleros”, dam cu glifosat

Presedintele Columbiei, Ivan Duque, la putere din 7 august, a promis sa suprime, in cei patru ani de mandat, cel putin 140.000 de hectare de narco-plantatii, a caror crestere preocupa Washingtonul. El a pus la indoiala strategia antidrog a predecesorului sau Juan Manuel Santos, care se axa pe inlocuirea voluntara a plantatiilor ilicite prin acorduri cu agricultorii. Guvernul anterior a atribuit cresterea in ultimii ani a narco-culturilor  compensatiei platite acestor agricultori, asa zisii „cocaleros”, asa cum se prevedea  in pactul semnat cu fostele gherile ale Fortelor Armate Revolutionare din Columbia (FARC). In acest acord istoric, sustinut de Casa Alba, fostii rebeli s-au angajat sa contribuie la combaterea traficului de droguri, care a fost folosit pentru a-si finanta lupta armata. Presedintele Duque intentioneaza sa reia pulverizarea aeriana cu glifosat, suspendata din 2015, din potentialului cancerigen al acestui controversat erbicid. Presedintele Donald Trump, care a criticat sever cresterea narco-plantatiilor, sustine aceasta initiativa.

author avatar
Tudor Borcea
363 afisari

2 COMENTARII

  1. Mare lucru sa localizezi plantatiile prin satelit de monitorizarea padurii apoi dai o butelie de napalm si e istorie,da nu se vrea. O sa vedeți in mijlocul padurii sau junglei Columbiene defrisari acolo se planteaza altceva…

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger