AcasăNewsTaci, Dancila, taci!

Taci, Dancila, taci!

Emotiile Vioricai se masoara in cantitatea de elucubratii pe metrul patrat de discurs

Pe la jumatatea lunii ianuarie, anul acesta, cand Viorica Dancila era doar o propunere pe lista PSD pentru functia de premier, m-a manat curiozitatea sa vad cine este. Nu auzisem de ea, nu stiam cine este, de unde vine si ce performante are. I-am vazut poza si mi-a fost de ajuns. Aveam in fata ochilor o sefa de cantina, fara sorti de evolutie, dar care, un pic aranjata si cu niste gablonturi zdranganind la gat, ar fi putut accede ca chanteuza la Hanul Dropia, de pe vechiul drum al Constantei. Exact asa am si scris. In timp, intuitia mi-a demonstrat ca nu m-am inselat.

Emotiile Vioricai se masoara in cantitatea de elucubratii pe metrul patrat de discurs

Apoi, la sfarsitul lunii, cand chiar a fost numita premier, am crezut ca Dragnea si Iohannis au batut palma ca Romania sa se scufunde in prostie, in incultura si suficienta.

Intre semantica si zulufi

Mi-am spus, apoi, ca lipsa alurii de fotomodel poate ca este suplinita de detenta ei intelectuala. Da’ de unde! Dezamagire pe linie. Viorica nu are detenta. Deloc. Dar deloc. Primul ei discurs m-a convins ca paseste pe un teren ostil ei. Era nevoie de translator nu numai pentru auditoriu, ci si pentru ea. Un translator care, exact cum am mai spus, sa traduca din romana in romana toata buluceala de vorbe. Nasul meu de copoi imi spune, acum ca si atunci, ca nici ea nu intelege si nu intelegea mare lucru din ce spune. Cuvintele, logica frazelor, semantica si procesele de comunicare ii sunt dusmani. Lipsa exercitiului vorbirii si a  culturii o loveste peste gura de fiecare data. Consilierii de imagine nu au cum sa o ajute. Ii mai pot aranja zulufii, ii pot recomanda o bluza sau o rochie, o rama de ochelari, ii pot spune cum trebuie sa-si tina mainile in timpul vorbirii, dar nu o pot invata cum sa nu gafeze in limba romana. O fi limba ei materna, dar cred ca de vina este ministrul Invatamantului, care, pe vremea cand ea era studenta la Petrol si Gaze, n-a bagat disciplina asta in programa de studiu.

De emotie, dom‘le, de emotie

Este foarte adevarat ca toti avem momente de balbaiala. Mai mica sau mai adanca. Nu este ceva impardonabil. Te scuzi si treci mai departe. Numai ca balbele Vioricai Dancila sunt atat de frecvente incat incepi sa te gandesti la nestiinta. Nu poti spune „imunoglobina” de sapte ori intr-un discurs de cateva minute. E clar ca asa stapaneste ea termenul, asa il stie. De fapt, nu il stapaneste, habar nu are despre ce este vorba. Cand iesi la rampa si-ti ceri scuze abia dupa ce presa te-a facut zob, dand vina pe emotie si pe oboseala, circul este si mai mare, caci gafa e acoperita de o alta. Premier emotionat? Aoleu! Daca o banala imunoglobulina te da peste cap si te face sa-ti tremure sufletul, in situatia unui razboi ce te faci? Oricum, Vasilico-Viorico, toata lumea stie ca nicio decizie nu-ti apartine si nu gandesti si hotarasti tu in numele guvernului, dar macar invata pe dinafara textele redactate de altii.

Bonus apa de ploaie

Cu urechile mele te-am auzit, doamna, cum ai spus ca „acest guvern a facut ca apa sa fie gratuita pana la statia de pompare”. Mai zi o data. Si inca o data. Si inca. Nu simti nimic? Nici prostia iesita din gura? Ploua, si inca ce ploua, apele umplu raurile si canalele, dar numai guvernul impinge gratuit apa pana la statiile de pompare. Ca sa vezi tu, romane, cate face guvernul Viorica pentru tine. Si fara sa-ti ia un leu. E bonus la programul de guvernare, banuiesc. Sa ridicam debitul raurilor cu cricul, ca statiile de pompare sa aiba apa pentru discursurile Vasilicai.

Te-ai facut de basm, Vasilico

Si tot cu urechile mele te-am auzit, doamna, cum ai mutat Pristina in Muntenegru, cand ea e capitala Kosovo. Nu ai auzit de Podgorica sau era greu de pronuntat? Nu te-ai uitat pe harta, macar din curiozitate? Nu ti-a spus nimeni ca Romania n-a recunoscut si nu recunoaste statul Kosovo? Du-te, Viorico, si fa-le kosovarilor bucuria unor astfel de gafe cretine. Nici mama si nici bunica SPP nu te mai scot vie din manile alora. Se vede ca plutesti, Viorico, si habar nu ai ce se intampla pe langa Romania. Nu e o gafa diplomatica, Viorico-Vasilico, diplomatia, da-o dracului, este ca o comisie „parlamentala”, ca o relatie „presedentiala” si ca un avion „Boing” facut de romani la traforaj, la Ghimbav. Mai bine taci, Viorico, si vorbeste prin semne, ca surdo-mutii. Mai reduci din probabilitatile de a te face de basm. Ca sa nu zic altfel.

author avatar
Valentin Boeru
4.519 afisari

6 COMENTARII

  1. Bun articolul, dureros de bun.
    Mai este un ratacit in ministerul industriei emotionant de prost, care inca mai sta pe acolo, pe la educatie, pe la….;vai mama noastra !
    Cine se aseamana se aduna !??

  2. Totusi eu zic ca ar trebui sa o aparam,chiar daca a gresit,cam mare gresala,sper sa ceara scuze diplomatice statului Muntenegru,se mai intampla,Base a mutat Afganistanul in Republica Moldova:(Kabul..in…Kahul)si nu a mai murit nimeni,o zi buna va doresc

  3. ”… habar nu ai DE ce se întîmplă… ”, întrucît ai habar DE ceva, nu…ceva. Se poate, mă, maestre, mă? Tocmai ‘mneata? Avem pretențiuni. 🙂

  4. În fine, ai habar sau nu ai habar, tot cu DE se mănîncă, dom’ profesor. A nu se înțelege că o apărăm pe Vioricika. Viorica e varză la intelect (vorba vine) – ca, de altfel, marea majoritate a celor care – ce oroare! – hotărăsc destinele a milioane de români. Bine, Viorica e varză și ca aspect, nu-i bai.

  5. Pe mine nma supara gramatica sau cofuzia capitalelor ca si Bucureștii sunt Budapesda da ma supara ca nu stie sa salute garda de onoare si pleaca fara sa asculte si imnul oaspetilor parca nu e concentrata.

  6. pE MINE MA SUPARA LIPSA DE DECIZII CORECTE–ADICA––DUPA SASE LUNI A CONSTATAT CA NU INTRUNESTE MAXIMUM DE NOTE PENTRU premieR!!!! E SIMPLU–-imi dau demisia si scap de jigniri–ce_i greu in asta???? nu vrea dragnea????/ce face familia ei???acceota blamarea repetata?????le place sa se spuna mereu____proasta sattului????? eu nu as tolera >> inseamna ca in afara de moda ___ca se vede____dancila ____are___goluri>>>>>imense<

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger