AcasăNewsSute de politicieni blocați de A.N.I la comanda lui George Maior

Sute de politicieni blocați de A.N.I la comanda lui George Maior

Prin bilețele. Așa se făceau dosare la Agenția Națională de Integritate la comanda SRI pe timpul când cele două instituții erau conduse de Horia Georgescu, respectiv George Maior. Sute de astfel de bilețele au contribuit din plin la blocarea unor miniștri, parlamentari, primari sau șefi de instituții publice, doar pentru că aceștia nu serveau intereselor lui George Maior.

“Din câte înțeleg, PSD-iștii nu făceau direct obiect sesizării SRI-ANI, erau dați pe bilețele care trebuie sa intre la  “Hai să-i facem dosar și să mergem mai departe!.”, a declarat Claudiu Manda, președintele Comisiei SRI.

Unul dintre aceste cazuri este cel al lui Liviu Pop, care exact când se pregătea pentru alegerile parlamentare din 2012 a primit decizia de incompatibilitate de la ANI.

Este o chestiune pur politică. Sunt convins că dacă nu aș fi candidat la alegerile parlamentare, nu aș fi primit această decizie, dar ultimul cuvânt îl va avea instanța. Sunt cu conștiința mai mult decât curată. Nu am nicio emoție legată de acest conflict de interese pe care îl voi ataca în instanță”, declara la acea vreme Liviu Pop.

Și ca să rămânem la alegerile din 2012, pe lista lui Horia Georgescu, întocmită la ordinele lui Maior, mai regăsim și alte nume grele din PSD: Ecaterina Andronescu, Niculae Bădălău sau Florin Pâslaru, deputat de Galați la acea vreme, Vasile Gliga, deputat de Mureș și Sorin Constantin Lazăr, deputat de Iași. Sunt însă doar câteva nume de pe listele cu zeci de oameni care trebuiau blocați să ajungă în funcții.

Nici notele oarecum oficiale primite de la SRI de către ANI nu treceau prin toate filtrele.

“Surprinzător este că toate notele care au plecat de la SRI către ANI nu au trecut niciunele pe la direcţia juridică. În perioada verificată şi anume din 2012, între 2012 şi 2015 au fost trimise 71 de note secrete, note speciale sau note simple note speciale sau simple care vizau 600 de persoane, miniştri, europarlamentari, senatori, deputaţi, primari, şefi de consilii judeţene, directori, senatori, secretari de primărie.”, a mai explicat Claudiu Manda.

Practic, George Maior s-a folosit de funcția de director al SRI pentru a-și contrui o rețea paralelă de putere. În timpul campaniei pentru alegerile prezidențiale acesta deja se visa premier și îi propunea directorului A.N.I de la acea vreme, Horia Georgescu postul de ministru al Justiției.

Raportul Comisiei SRI arată foarte clar că în România a funcționat o rețea paralelă de putere cu oameni amplasați strategic în Justiție, servicii și politică.

author avatar
Andrei Coman
1.839 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger