AcasăNewsSuspectul ucis la Bruxelles avea un steag ISIS si o carte despre...

Suspectul ucis la Bruxelles avea un steag ISIS si o carte despre salafism

Parchetul a stabilit o legatura clara intre descinderile din Forest si atentatele din Paris

Operatiunea antiterorista din capitala Belgiei a fost in legatura cu reteaua jihadista la care apartin Abdelhamid Abaaoud, Salah Abdeslam, inca de negasit, si alti protagonisti ai atentatelor din 13 noiembrie 2015 din Paris.

Parchetul a stabilit o legatura clara intre descinderile din Forest si atentatele din Paris

Perchezitia de marti din cartierul bruxellez Forest s-a soldat cu violente schimburi de focuri, desi anterior a fost vorba de o simpla operatiune de verificare a unui apartament presupus gol. Un om a fost ucis de fortele de ordine si patru politisti au fost raniti, informeaza Le Monde. Ieri, parchetul federal a indicat ca barbatul ucis este Mohamed Belkaid, un algerian cu sejur ilegal in Belgia, condamnat pentru infractiuni minore in 2014 si care nu figura in fisele antiteroriste. In timp ce se aflau in fata usii apartamentului vizat, patru membri ai trupelor antitero si doi ofiteri de legatura francezi au fost intampinati cu focuri de Kalasnikov, trase prin usa de la intrare. Belkaid a fost ulterior ucis de un lunetist, in timp ce tragea de la o fereastra. Apartamentul din Forest era estimat drept ”rece” de anchetatori, adica neocupat, cu apa si electricitatea taiate, de aceea nu fusesera trimisi decat sase politisti. Cu toate acestea s-a dovedit ca locuinta era o ascunzatoare pentru indivizi care aveau 11 incarcatoare, arme. In apartament au fost gasite un steag ISIS si o carte despre salafism. Surse din cadrul anchetei au indicat ca apartamentul a fost inchiriat de Mohamed Bakkali, unul din cei 12 suspecti identificati dupa atentatele din Paris. Inainte de 13 noiembrie, Bakkali a inchiriat un apartament in Schaerbeek, loc unde cel mai probabil au fost fabricate centurile explozive folosite de teororistii kamikaze in Paris.

Haos urban

Alti doi barbati au reusit sa scape. Tot potrivit unor surse, este vorba de fratii Khalid (26 de ani) si Ibrahim (30 de ani)  El Bakraoui, cunoscuti pentru fapte de banditism, unul din ei fiind cautat si in cadrul anchetelor antiteroriste, informa, ieri, cotidianul La Derniere Heure. Cei doi reusisera sa scape folosind acoperisul cladirii unde a avut loc perchezitia, in  ciuda instaurarii unui perimetru de securitate, incluzand cresele, scolile si uzina Audi din apropiere.  Totusi, potrivit postului VTM, cei doi au fost pana la urma arestati, unul ieri dimineata iar celalalt in cursul noptii de marti spre miecuri. O informatie pe care parchetul federal nu a confirmat-o, insa a oferit detalii asupra diverselor actiuni ale politiei dupa asaltul apartamentului. A fost gasita o arma AK-47, doua incarcatoare in apropierea locului unde s-au ascuns teroristii. Un alt barbat a fost dus la interogatorii dupa o alta perchezitie in Forest. Doi alti suspecti , despre care justitia nu a oferit, ieri, nici un detaliu, au fost arestati la  Leeuw-Saint-Pierre. Un alt suspect, care a suferit o fractura la picior a fost depus la un spital di  Hal de catre o persoana care a fugit dupa ce a venit politia. Aceste evenimente demonstreaza ca autoritatile belgiene sunt departe  de a-si incheia anchetele antiteroriste. ”Bruxelles, cu haosul sau urban, ramane un biotop ideal pentru oamenii animati de rele intentii”, scria, ieri, principalul cotidian flamand, Het Laatste Nieuws.

author avatar
National
199 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger