AcasăNewsSuperiahturile bogatasilor costa peste 7 miliarde de dolari

Superiahturile bogatasilor costa peste 7 miliarde de dolari

Opulenta si extravaganta sunt reperele avutilor lumii, iar simbolul lor il reprezinta fara indoiala iahturile. Caz in care magnatii au mana sparta si nu ezita sa cheltuie, anual,  2,63 miliarde de euro pentru cumpararea acestor ambarcatiuni de lux.

Cele mai scumpe 25 de superiahturi din lume valoreaza peste 7,5 miliarde de dolari (6,5 miliarde de euro), iar printre proprietarii lor se numara opt persoane aflate in Topul 500 al Miliardarilor alcatuit de Bloomberg,  in marea majoritate  reprezentanti ai dinastiilor din  Orientul Mijlociu,  la care, evident, se adauga nelipsitii oligarhi rusi. „Dintre toate jucariile pe care un miliardar le poate cumpara, niciuna nu depaseste ca decadenta un superiaht. Cu lungimi care depasesc frecvent un teren de fotbal, navele sunt extrem de scumpe, intretinerea anuala poate ajunge la zeci de milioane de dolari, emisiile poluante sunt mari, iar valoarea unei astfel de ambarcatiuni aproape ca nu creste niciodata. Cu toate acestea, oamenii extrem de bogati consuma din ce in ce mai multi bani pentru aceste palate plutitoare”, comenteaza jurnalistii americani intr-un material publicat de Bloomberg sub titlul „Elita superiahturilor scufunda trei miliarde de dolari anual in ambarcatiuni care consuma bani”.

Conturile masoara dimensiunea luxului

Chiar daca piata superiahturilor este destul de mica, o industrie generata de 1500-2000 de persoane cu averi extrem de mari, spun analistii de la Superyacht Club, trendul se mentine pe crestere, daca in 2017 valoarea iahturilor de lux vandute a fost de 2,9 miliarde de dolari (cu 21% mai mult fata de 2016), in 2018 au fost cumparate, pana in octombrie, 300 de superiahturi, in crestere fata de 249 anul trecut. Paradoxal, yahtingul nu este pasiunea miliardarilor chinezi, al caror numar este in crestere, dar la polul opus, agentia de profil Vessels Value ii evidentiaza pe cei mai cunoscuti proprietari de ambarcatiuni de lux din lume, printre care se numara printul mostenitor saudit Mohammed bin Salman, patronul Clubului Chelsea, Roman Abramovich, presedintele Emiratelor Arabe Unite, emiri si sultani din Qatar si Oman, dar si oligarhii Andrei Melnicenko, Alisher Uzmanov , Oleg Burlakov sau omul de afaceri britanic Joe Lewis. Vasele lor superluxoase ajung pana la 180 de metri lungime si au fost cumparate cu sume cuprinse intre 250 si 400 de milioane de dolari. Pana la urma, o afacere de familie au mai bine zis una cu circuit inchis, VesselsValue are in evidenta 6.245 de iahturi comercializate de-a lungul timpului, insa multe nave raman multi ani in circuit, fiind preluate de diversi proprietari. „Pentru proprietarii celor mai scumpe 25 de superiahturi din lume, valoarea de revanzare probabil nu conteaza.  Acesti oameni bogati sunt atrasi de libertatea si confortul privat pe care il ofera aceste nave de lux. In fond exista doar un numar limitat de oameni care isi permit sa le cumpere, iar decizia depinde de dimensiunea conturilor lor bancare, subliniaza grupul Superyacht.

author avatar
Bogdan Borcea
204 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger