AcasăNewsSuntem saracii cu cele mai bogate banci din Europa

Suntem saracii cu cele mai bogate banci din Europa

Desi majoritatea bancherilor din tara noastra se feresc sa recunoasca, trei sferturi din totalul institutiilor de credit  au fost pe profit in primele sase luni ale acestui an, cu circa 530 de milioane de euro(2,4 miliarde lei), dublu, reportand la perioada similara din 2015, dupa datele Bancii Nationale.

Dan Sucu(Mobexpert): Bancile au facut nu o caruta, ci un vapor de bani! Cresterea dobanzilor nu se justifica!

Dupa eliminarea creditelor neperformante, bancile din Romania se afla pe locul trei, dupa cele din Bulgaria si Ungaria, confirma chiar Autoritatea Bancara Europeana(EBA).

Indicatorul rentabilitatii capitalurilor(ROE), a juns la 16,4%, un procent triplu fata de media europeana. Si rentabilitatea activelor(ROA), a fost de 1,87%, adica ce cinci ori mai mare decat media UE, potrivit estimarilor EBA. In aceasta perioada, media ROE, la nivelul Uniunii Europene era de doar 5,7%. Doar vecinii din Bulgaria si Ungaria, au avut un indicator ROE care a depasit 19%.

Tot BNR spune ca, in primul semestru, 27 de banci au fost pe profit, comparativ cu 22, in 2015, asta in cazul in care mari institutii de credit din Germania si Italia se afla intr-o situatie financiara dificila, fiind fortate sa aduca capital suplimentar. Dar nici anul trecut sectorul bancar nu s-a putut plange de castiguri: aproape 4,5 miliarde lei, un profit record, considera expertii. De mai multi ani relatiile dintre oamenii de afaceri romani(care au credite contractate pe termen lung) si banci, sunt din ce in ce mai tensionate, pentru ca bancherii cer majorari de dobanzi, desi marja creditelor a fost negociata.

author avatar
Bogdan Borcea
359 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger