AcasăNews„Sunca de Praga”, la Comisia Europeana

„Sunca de Praga”, la Comisia Europeana

Romanii o apreciau, desi se gasea greu prin alimentarele lui Ceausescu. „Prazská sunka”  a ajuns si la Executivul comunitar, care  a anuntat ca a aprobat cererea de a inscrie acest produs pe lista specialitatilor traditionale garantate din Cehia.

Prazská sunka al cincilea produs alimentar din Cehia protejat de UE România ține aproape cu Magiunul de Topoloveni şi Salamul de Sibiu

Este o sunca produsa din bucati de picior de porc, fiert si afumat. Productia sa se bazeaza pe selectarea materiilor prime si metode de conservare. Denumirea „Prazská sunka” este utilizata inca din 1860 pentru a desemna ceea ce este unul din cele mai renumite produse din Cehia si Praga in special. „Sunca de Praga” este al cincilea produs din Cehia inregistrat ca „specialitate traditionala garantata”.  Noua denumire se va adauga altor  1.425 de produse care sunt deja protejate. La nivel european, produsele traditionale sunt impartite in trei categorii: produse cu denumire de origine protejata, cu indicatie geografica protejata si specialitati traditionale garantate. In prezent, Romania  are  doar patru (!) produse alimentare inregistrate ca indicatii geografice : Magiunul de prune de Topoloveni (IGP), Salamul de Sibiu (IGP), Novac afumat din Tara Barsei (IGP), Telemea de Ibanesti (DOP), dar pe lista analizelor de la Bruxelles vor urma Carnati de Plescoi ((IGP), Scrumbie de Dunarea afumata (IGP) si Cascaval de Saveni (IGP). Tot intr-un proces de verificare sunt noua bauturi spirtoase, de la Vinars Tarnave pana la Tuica de Arges.

author avatar
Bogdan Borcea
746 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger