AcasăNewsSummit istoric intre cele doua Corei

Summit istoric intre cele doua Corei

Kim Jong- un s-a pronuntat pentru denuclearizarea peninsulei si pe masurile ”progresive” pe care trebuie sa le ia Sudul si Washington pentru asigurarea pacii.

Seul si Phenian au cazut de acord, ieri, asupra datei de 27 aprilie, cand presedintii celor doua Corei, Kim Jong-un si Moon Jae-in, se vor intalni, dupa debutul lui Kim pe scena internationala cu o vizita surpriza in China.

Kim Jong un s a pronuntat pentru denuclearizarea peninsulei si pe masurile progresive pe care trebuie sa le ia Sudul si Washington pentru asigurarea pacii

Acest summit va preceda o alta intalnire importanta, intre Kim Jong-un si presedintele american Donald Trump, in luna mai. Summit-ul dintre cele doua Corei va avea loc in panmunjom, sat frontalier aflat in Zona demilitarizata care divizeaza peninsula coreeana, dupa razboiul din 1950-1953. Kim va fi primul lider nord-coreean care va pasi pe sol sud-coreean. Cele doua summit-uri precedente intercoreene, in 2000 si in 2007, au avut loc la Phenian, dar JO de iarna organizate de Coreea de Sud au fost un catalizator al acestui rapid dezghet. Delegatiile sud si nord coreene nu au oferit amanuntele acestei intalniri dar seful delegatiei sudului, Cho Myoung-gyon, a declarat ca s-a convenit ca Moon si Kim vor avea ”discutii sincere cu privire la toate subiectele”. ”Acestea includ si denuclearizarea peninsulei coreene”, a adaugat Cho. ”In mapa noastra se afla vointa poporului”, a declarat seful delegatie nordului, Ri Son Gwon. China a salutat acest demers, MEA chinez estimand ca ameliorarea relatiilor intercoreene ”vor contribui la promovarea pacii si stabilitatii regionale”. In paralel, seful diplomatiei chineze, Yang Jiechi, era asteptat ieri la Seul pentru a-l informa pe presedintele Moon de rezultatele vizitei la Beijing a lui Kim Jong-un.

author avatar
Tudor Borcea
144 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger