AcasăNewsSultanul Bruneiului, 50 de ani de domnie bling-bling

Sultanul Bruneiului, 50 de ani de domnie bling-bling

Sultanul Hassanal Bolkiah se scalda-n aur la propriu

Atotputrernicul sultan Hassanal Bolkiah a sarbatorit ieri o jumatate de secol de stat pe tronul acestui bogat stat petrolier din Asia de Sud-Est, defiland intr-o trasura de aur in uralele supusilor.

Sultanul Hassanal Bolkiah se scalda n <a class=wpil keyword link href=httpswwwnationalrotagaur title=aur data wpil keyword link=linked>aur<a> la propriu

Peste 80.000 de supusi entuziasti s-au inghesuit de-a lungul a cinci kilometri pe strazile capitalei Bandar Seri Begawan,  au agitat frenetic drapelurile sultanatului si au fotografiat cortegiul sultanului Bolkiah, unul din cei mai bogati oameni ai planetei. Mai multe orchestre folclorice au participat la aceasta procesiune opulenta, punctul culminant a doua saptamani de celebrare a celui mai ”vechi” monarh in exercitiu din lume, dupa regila Elisabeta a Marii Britanii.

Tronul monarhului in Palatul Regal

In multime, Melissa Ibrahim, salariata a unei companii aeriene, si-a exprimat, citata de Afp, multumirea si recunostinta fata de sultanul Bolkiah, in varsta de 71 de ani: ”Majestatea sa are mereu grija de populatie, de educatie, de nivelul de trai, de starea de sanatate…Totul este subventionat de catre guvern deci suntem foarte recunoscatori”.

Un rai, dar nu pentru hoti

Dupa abdicarea tatalui sau, in 1967, Hassanal Bolkiah domneste in aceasta tara tropicala, enclava in Malaezia pe coasta de nord a insulei Borneo, sub care stau imense rezerve de hidrocarburi si gaz.

Multimiliardar, sultanul Bruneiului este, printre altele, si proprietarul lantului hotelier Dorchester Collection, care detine Plaza Athénée la Paris si alte asemenea stabilimente de prestigiu in Londra, Milano, Roma, Bel-Air si Beverly Hills Hotel in Los Angeles. Anii de domnie a lui Hassanal Bolkiah au fost insa marcati de controverse, in special dupa introducerea legii islamice sharia, in 2014, ceea e a provocat reactii internationale si apeluri la boicotarea hotelurilor ce-i apartin monarhului. Legislatia acestei tari majoritar musulmane prevede amputarea membrelor pentru hotie, biciuirea publica pentru consum de alcool sau avort si lapidarea in caz de adulter.

Educatia si sanatatea sunt subventionate de sultan

Fireste, ca peste tot, legea e pentru cei multi: in 2000 o cearta familiala a dezvaluit stilul de viata mai mult decat occidental al fratelui mai mic al sultanului, printul Jefri Bolkiah, acuzat ca a intretinut un harem de amante occidentale si ca si-a botezat unul din superiahturile ”Tits”.

Distractie la popor

Sarbatorirea celei de-a 50-a aniversare a domniei lui Hassanal Bolkiah a fost o ocazie rara de divertisment pentru populatia tarii, adica aproximativ 400.000 de locuitori. In Brunei, viata de noapte este aproape inexistenta iar despre consecintele consumului de alcool am vorbit.

Un popor ce pare fericit

La deschiderea ceremoniilor, sultanul, imbracat intr-un opulent costum aurit, insotit de Anak Hajah Saleha, sotia sa, a inspectat garda de onoare a palatului sau care are un dom de aur si este cel mai mare palat din lume, dotat printre altele cu 1800 de camere si un garaj pentru 100 de masini, sultanul fiind un impatimit colectionar auto. Sultanul si membri familiei au defilat apoi pe strazile capitalei, intr-un convoi de Rolls-Royce-uri, inainte de a urca in caleasca regala folosita pentru astfel de ceremonii in Brunei. Festivitatile vor continua si astazi, cu participarea liderilor din Asia de Sud-Est si din Orientul Mijlociu, la un banchet regal.

author avatar
Tudor Borcea
1.442 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger