AcasăNewsSufla crivatul rusesc

Sufla crivatul rusesc

Moldovenii protestează, Maia Sandu contestă alegerile, Putin câstigă din nou

Al doilea tur al alegerilor prezidentiale din Bulgaria, membru UE, si din Republica Moldova a adus la putere presedinti dornici sa restabileasca ”bune relatii” cu Rusia. Evocand socul alegerilor americane pentru Occident si ”noi aliati ai Rusiei in Europa de Est”, presa din Federatia Rusa anunta ca ”marile schimbari abia au inceput”.

Moldovenii protestează, Maia Sandu contestă alegerile, Putin câstigă din nou

Rezultatele din Republica Moldova si Bulgaria se ”inscriu perfect in lumea multipolara de astazi, cu o respingere clara a politicii occidentale”, scrie Sputnik. In Moldova, victoria a fost obtinuta de ”carismaticul” pro rus Igor Dodon (52, 29%) in fata coalitiei pro-occidentale reprezentata de Maia Sandu (47.71%) Dodon a anuntat deja, la postul Rossiya 24, ca doreste organizarea de alegeri legislative anticipate, anul viitor, pentru a se debarasa de actualul guvern pro-european, pentru ca aliatii sai sa-si puna in practica proiectele. ”Mass-media occidentala” a recunoscut ca Dodon a plecat in cursa ca favorit, insa ”spera” ca diaspora din Occident sa faca diferenta in favoarea Maiei Sandu. Insa cei peste 500.000 de moldoveni care se afla pe teritoriul rus l-au sustinut pe omul Kremlinului. Ce vrea Dodon: renuntarea la acordul de asociere cu UE, revenirea la ”parteneriatul strategic” cu Rusia, aderarea la Uniunea economica eurasiatica (din care fac parte Rusia, Kazahstan, Belarus, Armenia, Kargazstan si in curand Tadjikistan). Cel putin patru ani de acum inainte, visurile pro-europene si pro-Atlantiste ale moldovenilor s-au spulberat. Mai ales ca Dodon se opune fatis oricarei idei unioniste cu Romania, ba chiar a promis ca orice astfel de demers va avea repercusiuni in justitie. Ca presedinte, se va tine de cuvant. Romania se vede astfel inconjurata de tari care fac ochi dulci Moscovei. In Bulgaria, Rumen Radev, candidat independent sustinut pe Partidul Socialist si general (fost sef al Fortelor Aeriene), a castigat (60%) in fata rivalei Tsetka Tsatcheva (aproximativ 36%) Partizan al intaririi legaturilor cu Rusia, Radev estimeaza ca politica occidentala a sanctiunilor impotriva Rusiei trebuie sa inceteze. Noul presedinte bulgar afirma ”Crimeea este de facto rusa”. ”Pro-occodentalii pierd pe mai multe fronturi”, concluzioneaza Sputnik, evocand ca ”viitorul radios” promis de Bruxelles si ”valorile europene”  seduc din ce in ce mai putine tari, tinand cont ”de diferenta enorma intre vorbe si realitate”, valori in care ”chiar tarile occidentale cred din ce in ce mai putin”. Deci retorica ”pericolului rus” nu mai are efect in Est. ”Marile schimbari multipolare dorite de majoritatea umanitatii vor continua, indiferent daca elita occidentala accepta sau nu”, concluzioneaza ziaristii rusii.

author avatar
Tudor Borcea
275 afisari

1 COMENTARIU

  1. ma bucur ca in sfarsit moldova si bulgaria a gasit intelepciunea de a se reorienta spre rusia, care asigura mai multa stabilitate si conditii de dezvoltare decat ue si sua.noi suntem prosti pana la capat si mergem la sacrificiu.ca oile ne aliniem dupa toti „sorosistii” si credem in continuare in povestile ue si sua.nu este suficient ca ne-am distrus industria,agricultura,sanatate,justitia ,armata etc.si am ramas fara jumatate din pamanturile tarii vrem sa ne pierdem si ca popor.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger