AcasăNewsSuedia vrea sa fie doica jihadistilor

Suedia vrea sa fie doica jihadistilor

Dupa ce, recent, un procuror suedez a decis ca agitarea steagului Statului Islamic nu constituie ”incitare la ura”, autoritatile din aceasta tara merg mai departe pe calea oblojirii adeptilor lui Abu Bakr al-Bagdadi.

Locuinta gratis

Potrivit Sweriges Radio, municipalitatea din Lund, oras aflat in sudul tarii, cu o populatie de peste 82.000 de locuitori, puternic centru universitar, planuieste sa-i ajute pe jihadistii straini care s-au alaturat Statului Islamic in Siria si acum se intorc acasa. Nu cu un loc in arest, ci cu masuri de reintegrare sociala. Anna Sjöstrand, coordonator insarcinat cu combaterea extremismului in cadrul primariei din Lund, a propus, printre altele, ca jihadistilor sa le fie asigurata o locuinta pe gratis, ajutor pentru obtinerea permisului de conducere si reducere de impozite pentru a incuraja ”reinsertia sociala a acestora pe piata muncii”. Aceste masuri se bazeaza pe concluziile unui raport emis autoritatilor suedeze de catre criminalistul Christoffer Carlsson, care subliniaza dificultatea pentru acesti oameni sa o rupa cu fundamentalismul si sa revina la o viata normala,  fara ajutor. ”Putem critica aceste masuri, dar cred ca fiecare are dreptul de a primi acelasi ajutor pe care-l primesc toti”, a declarat Anna Sjöstrand. ”Nu putem spune cuiva ca, sub pretextul ca a facut o alegere gresita, nu mai poate reveni sa traiasca iar in societatea noastra”, a adaugat aceasta.

A inebunit primaria!

Aceste afirmatii au generat reactii virulente pe retelele sociale. Unii vorbeau de o ”nebunie” a primariei din Lund, vointa afisata de Anna Sjöstrand in a-i gazdui pe jihadisti fiind departe sa intruneasca unanimitate. ”Trebuie sa le spunem: ati facut o alegere, nu mai sunteti bineveniti aici”, a comentat un internaut. Potrivit Sveriges Radio, masuri similare sunt luate in considerare in orase ca Malmö, Borlänge si Örebro.

author avatar
Tudor Borcea
117 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger