AcasăNewsSUA refuza sa coopereze pentru salvarea pilotilor la sol

SUA refuza sa coopereze pentru salvarea pilotilor la sol

Neintelegerile ruso-americane de pe cerul sirian coboara si la sol, unde aviatorii ar putea cadea in mainile ISIS

Statele Unite au respins propunerea Rusiei de colaborare pentru salvarea pilotilor in eventualitatea doborarii unor avioane in Siria, a declarat adjunctul Apararii, Anatoli Antonov.

Neintelegerile ruso-americane de pe cerul sirian coboara si la sol, unde aviatorii ar putea cadea in mainile ISIS

Potrivit lui Antonov, Statele Unite ”refuza categoric” chiar si cuvantul ”cooperare”, ”limitandu-se la contacte cu privire la chestiunea securitatii zborurilor pe cerul sirian. ”Exista un obiectiv mai uman decat reunirea tuturor eforturilor pentru a salva un pilot (care ar putea fi doborat pe teritorii controlate de rebeli)? Ce era in neregula daca SUA si Rusia colaborau macar in aceasta chestiune?”, a deplans Antonov, citat de Sputnik. El a continuat: ”Din pacate, nu ne asteptam la asta iar cooperarea noastra se limiteaza la securitatea zborurilor deasupra Siriei”. Altfel spus, este vorba de o coordonare a actiunilor pentru excluderea posibilitatii unor coliziuni in zbor si a unor situatii posibile sa genereze atacuri reciproce. O masura cat se poate de pertinenta pentru ca o acumulare prost gestionata deasupra regiunilor unde au loc raidurile aeriene ar fi inacceptabila. Dincolo de asta, un alt scenariu este posibil, in care un avion rusesc sau american ar putea fi doborat iar pilotul nevoit sa se catapulteze. Viata lui ar depinde direct de viteza cu care va fi evacuat, pentru ca luptatorii ISIS nu asteapta. Organizatia a postat cu ceva vreme in urma imagini cu un pilot iordanian capturat (Maaz al-Kassabeth), care a fost inchis intr-o cusca si apoi incendiat.

Autoritatile siriene perie aviatia lui Putin

In timpul unei intalniri cu presedintele camerei superioare a Parlamentului rus, Valentina Matvienko, presedintele Adunarii poporului sirian, Mohamed Djihad Ellaham, a multumit aviatiei rusesti, subliniind ca ”performantele in spatiul aerian din doua saptamani le depasesc pe cele ale Coalitiei conduse de SUA intr-un an de zile”. Ellaham a multumit guvernului rus din partea presedintelui Bashar al-Assad, pentru ”pozitia fundamentala care este conforma cu normele de drept international si cu Carta ONU”.

ISIS inroleaza minori

Urmare a dezertarilor masive in sanul Statului Islamic, liderii gruparii teroriste in Siria au inceput mobilizarea fortata a minorilor (14 ani) , potrivit ministerul rus al Apararii, actiune la care gruparea ar fi fost nevoita sa apeleze ca urmare a operatiunilor aeriene in aceasta tara. Potrivit sursei citate, mobilizari masive au avut deja loc in provinciile Idlib si Hama.

John Kerry: Incercam sa evitam distrugerea totala a Siriei

In timpul unei escale la Madrid, secretarul de Stat american a confirmat o reuniune intre responsabili rusi, turci si sauditi in incercarea gasirii unei solutii diplomatice a conflictului din Siria. ”Statele Unite incearca sa evite distrugerea totala a Siriei, cu consecintele si valul de emigranti pe care aceasta o va antrena”, a declarat, ieri, John Kerry. La Moscova, omologul sau, Serghei Lavrov, a declarat ca este la curent cu propunerea lui Kerry si ca este ”pe cale sa o studieze”.

author avatar
Tudor Borcea
199 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger