AcasăNewsSUA, intre 9/11 si Irma

SUA, intre 9/11 si Irma

Doua super uragane au provocat distrugeri inimaginabile in Statele Unite. In aceeasi luna, pare ca septembrie revine ca luna de foc pentru americani, dar cu 16 ani in urma, 3000 de oameni mureau de mana Al-Qaida in atentatele din New York. La mijloc se afla acum Donald Trump care, mai mult ca niciodata, trebuie sa gaseasca mijloacele pentru a injecta vigoare unei Americii greu incercate

Acompania de Melania Trump si de numerosi colaboratori, presedintele SUA a tinut ieri un moment de reculegere la Casa Alba in timpul unei ceremonii de comemorare a 16 ani de la atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Donald si Melania s-au recules in tacere in gradina Casei Albe la ora 8.46, ora la care primul avion de linie deturnat de Al-Qaida percuta unul din turnurile World Trade Center din New York. La scurt timp, un al doilea avion lovea celalalt turn, ulterior cele doua imense edificii prabusindu-se. Intre timp, un alt avion izbea partea centrala a cladirii Pentagonului, la Washington. In fine, alt aparat deturnat de teroristi, se prabusea pe un camp din Pennsylvania. Imensul drapel de deasupra Casei Albe a fost arborat in berna in memoria celor aproximativ 3000 de victime ale atentatelor, majoritatea din Manhattan. Donald Trump, care a participat la prima ceremonie de comemorare a atentatelor din 11 Septembrie in calitate de presedinte, a sosit apoi la Pentagon, alaturi de secretarul Apararii, James Mattis. Un minut de reculegere a fost tinut in mai multe orase de pe teritoriul american, in special in zona Ground Zero, la New York, unde a urmat apoi lectura, in ordine alfabetica, a tuturor numelor victimelor. ”Inimile noastre sunt la fel de zdrobite ca si 11 septembrie 2001”, a postat pe Twitter Nikki Haley, ambasadorul SUA la ONU. ”Nu-i vom uita niciodata pe cei care si-au pierdut viata si ne vom aminti mereu de sentimentul de unitate si de forta care ne-a inconjurat dupa aceasta drama”, a adaugat Haley.

La fel de vulnerabili

Dupa 16 ani de la aceasta drama, SUA au invatat sa se protejeze de atacuri jihadiste sofisticate dar raman inca vulnerabile la operatiuni teroriste mai rudimentare, ce pot fi duse de extremisti locali. Pentru antiterorismul american, identificarea proiectelor teroriste ale simpatizantilor Al-Qaida sau ISIS, care profita acum de noile tehnologii (smarttphones, internet, aplicatii criptate etc.) si adopta structuri din ce in ce mai descentralizate, devine din ce in ce mai dificil. ”Razboiul mondial contra terorismului”, lansat de SUA, dupa 9/11, multa vreme focalizat asupra Al-Qaida si talibanii afgani, tinteste acum prioritar ISIS, insa jihadistii au dovedit capacitatea de a planifica si duce la bun sfarsit atentate sangeroase in Europa si in SUA. In plus, si la ora actuala, FBI, CIA si serviciile de informatii europene par sa vasleasca in directii diferite. La fel si liderii lor, in ciuda declaratiilor comune in favoarea eradicarii metastazei extremismului.

Irma si Harvey vor costa 290 de miliarde de dolari

Pagubele provocate de uraganele Irma, care loveste Florida incepand de duminica, si Harvey, care a provocat inundatii catastrofale in Texas, sunt estimate la 290 de miliard de dolari, 1, 5% din PIB SUA, potrivit serviciului meteo Accuweather. ”Estimarile pagubelor provocate de Irma se ridica la 100 de miliarde de dolari, ceea ce-l face drept unul din cele mai costisitoare uragane din toate timpurile”, a afirmat PDG-ul si fondatorul Accuweather, Joel N. Myers. ”Am estimat ca uraganul Harvey va fi catastrofa meteorologica cea mai costisitoare din istoria SUA, cu pagube de 190 de miliarde de dolari”, a adaugat Myers. Combinate, aceste dezastre vor afecta cresterea economica prevazuta intre mijlocul lui august si sfarsitul anului. Accuweather a intocmit o lista care genereaza aceste costuri extrem de mari: intreruperea activitatii unor firme, cresterea somajului in saptamanile si lunile viitoare, distrugerea infrastructurilor care va incetini transporturile, importante distrugeri agricole (precum bumbacul sau 25% din recolta de portocale) ceea ce va avea efect direct asupra consumatorilor, cresterea pretului carburantilor (automobile, avioane, incalzire), distrugeri auto, de case, de obiecte de valoare etc. Numai o parte din aceste costuri vor fi preluate de asiguratori, a subliniat Myers. Irma, care si-a pierdut din intensitate (fiind retrogradat in categoria 2) ameninta acum Tampa, mare metropola de pe coasta de vest a Floridei. Dupa ce a decretat stare de catastrofa naturala pentru Florida (unde au fost inregistrati trei morti) , Donald Trump a declarat ca va vizita ”foarte repede” locurile sinistrate. Presedintele Frantei, Emmanuel Macron, este asteptat astazi pe insula Saint Martin, in Antilele franceze, devastata (ca si insula Saint Barthelemy) de urganul Irma.

author avatar
Tudor Borcea
255 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger