AcasăNewsSUA in somaj! Razboi intre democrati si republicani

SUA in somaj! Razboi intre democrati si republicani

Cu reforma sanatatii, Obama a stins luminile in Congres

Statul federal american a intrat in somaj tehnic incepand de marti dimineata, pentru prima data in ultimii 17 ani.

Congresul nu cazut de comun acord cu privire la buget, ceea ce a pornit un razboi intre Senatul majoritar democrat si Camera Reprezentantilor, dominata de republicani.

Cu reforma sanatatii, Obama a stins luminile in Congres

„Obamacare”, marul discordiei

Senatul a votat marti sa nu intre in negocieri oficiale cu Camera Reprezentantilor pana nu-si reintra in atributii institutiile statului. „Cu alte cuvinte, democratii au votat sa nu ne apucam de lucru, refuzand sa vina la dialog”, a remarcat Mitch McConnell, liderul republicanilor. Casa Alba la ordonat agentiilor federale sa inceteze partiala activitatile. Peste 800.000 de functionari considerati neesentiali, din peste doua milioane, au avut la dispozitie patru ore pentru a se prezenta la birou, a-si aranja lucrurile, pentru a-si anula reuniunile si a se intoarce acasa, fara garantia unei plati retroactive. Motivul neintelegerii este „Obamacare”, reforma sistemului de sanatate a lui Barack Obama, care prevede ca toti americanii trebuie sa aiba asigurare de sanatate incepand din ianuarie 2014, sub pedeapsa unei penalizari fiscale cu o valoare initiala simbolica, respectiv de 95 de dolari. Aceasta obligatie este socotita un abuz de putere de catre republicani.

Superputerea in declin

Suspendarea activitatii administratiilor americane din cauza impasului privind bugetul afecteaza credibilitatea SUA in fata aliatilor, a declarat ministrul Apararii, Chuck Hagel. „Aceasta ne afecteaza misiunile din lume si ii face pe aliatii nostri sa isi puna semne de intrebare cu privire la angajamentul nostru”. Si la statutul de superputere mondiala, acum in cadere libera. Desi, militarii vor fi platiti „la timp”, dupa cum a asigurat Obama.

author avatar
Adina Mutar
177 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger