AcasăNewsSUA cer mai multe trupe NATO in Afganistan

SUA cer mai multe trupe NATO in Afganistan

Romanii se tot intreaba: ce cautam noi, domnule, in Afganistan?

Alianta Nord Atlantica a amanat  cu o luna termenul pentru a raspunde solicitarilor Washingtonului, care doreste ca ceilalti membri ai Aliantei Nord-Atlantice sa se implice mai mult in aceasta tara. Romania, prezenta veche in Afganistan, numara mortii si ranitii.

Romanii se tot intreaba ce cautam noi domnule in Afganistan

Reuniti la Tirana in cadrul unei reuniuni a Comitetului militar al NATO, sefii de stat major ai celor 29 de tari membre au ”recunoscut ca este necesar sa se raspunda nevoilor” de trupe suplimentare in Afganistan, a indicat presedintele Comitetului, generalul Petr Pavel. Participantii nu au luat insa nici o decizie inainte de a-si informa propriile guverne de nevoile prezentate de americani, intre care seful statului major Joe Dunford si comandantul coalitiei in Afganistan, John Nicholson, a precizat Pavel. Comitetul se va reuni luna viitoare, ”cand ar trebui sa obtinem raspunsuri precise la cererile SUA”, a precizat generalul american Curtis Scaparrotti, comandantul fortelor aliate in Europa, citat de Afp . Mai multe tari au facut propuneri, insa oficialii militari au refuzat sa le citeze. Doar Albania, care are 83 de militari in Afganistan, a anuntat intr-o declaratie ca este gata sa trimita inca treizeci. Pe de alta parte, SUA sunt secretoase cu privire la strategia din Afganistan, unde se afla angajate din 2001, indicand doar ca doresc sa trimita trupe suplimentare, fara a da o cifra. 4000 de militari, potrivit unor surse. La ora actuala, sunt aproximativ 11.000 de militari americani in Afganistan, potrivit Pentagonului. Generalul Scaparrotti a refuzat sa ofere detalii cu privire la discutiile cu aliatii dar a subliniat ca, dincolo de toate, Coalitia trebuie sa intareasca apararea afgana. Pe modelul Irak, adica formarea si echiparea fortelor afgane si echiparea tarii cu o forta aeriana. Comitetul militar NATO l-a ales si pe viitorul presedinte, care-i va succeda in vara lui 2018 lui Petr Pavel, seful de stat major britanic, generalul  Stuart Peach. Pe de alta parte, informeaza MApN, ministrul roman al Apararii, Mihai Fifor, a inceput o vizita de lucru in Washington, unde se va intalni cu Secretarul Apararii, James Mattis, cu adjunctul consilierului prezidential pentru securitate nationala, Ricky Waddell, cu membri ai Congresului SUA si cu reprezentantii principalelor companii din industria de aparare americana.
Din delegatie fac parte seful Statului Major General, generalul Nicolae Ciuca, secretarul de stat pentru armamente, Florin-Lazar Vladica, si alti sefi de structuri centrale din minister.

author avatar
Tudor Borcea
164 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger