AcasăNewsStratfor prevede noi razboaie in lume

Stratfor prevede noi razboaie in lume

”CIA din umbra”, cum este botezat Stratfor, vine cu noi previziuni sumbre

Lunga perioada de absenta a conflictelor pe care le-au cunoscut Europa si Statele Unite nu garanteaza ca acestea nu vor iesi din nou la suprafata.

”CIA din umbra”, cum este botezat Stratfor, vine cu noi previziuni sumbre

Riscul ca Europa sa fie confruntata cu un razboi in cursul acestui secol este cat se poate de real, estimeaza George Friedman, fondator al Societatii americane de informatii si analiza geopolitica Stratfor, intr-o previziune publicata de editia americana Business Insider. Potrivit lui Friedman, situatia s-ar putea agrava ca urmare a contradictiilor interne ale sistemului actual international. Fondatorul Stratfor, institutie numita si ”CIA din umbra”, a declarat: ”Din 1815 si pana in 1871 nu a existat niciun razboi intre statele europene. Apoi, primul razboi modial a explodat”. Potrivit analistului, evolutia relatiilor internationale risca sa declanseze un conflict de anvergura, noteaza si Sputnik. ”Nu cunoastem nici un secol care a fost scutit de un razboi sistemic, altfel spus un razboi capabil sa scuture intregul sistem. Puteti paria ca acest secol va fi singurul care nu va vedea unul?”, a spus Friedman, evocand razboiul de sapte ani din secolul al XVIII, razboaiele napoleoniene din secolul XIX dar si conflictele mondiale survenite in secolul XX.

Europa de est, Orientul Mijlociu, Paficic

Potrivit lui George Friedman, eventualele conflicte s-ar putea derula in estul Europei, in Orientul Mijlociu si in Pacific. Un eventual conflict intre Rusia si Polonia sau intre Rusia si Turcia ar putea declansa un razboi mondial, in timp ce teritoriile disputate in Marea Chinei ar putea fi cauza unui conflict la care Japonia ar putea lua parte, estimeaza analistul Stratfor. ”Atunci cand tari precum Germania, China si Rusia sunt in declin si pe cale sa fie inlocuite de altele, un razboi sistemic poate incepe. Incepand cu acest moment situatia poate fi periculoasa pentru ca nici un echilibru nu este inca atins. Fiti pregatiti pentru un razboi”, a prevenit Friedman.

author avatar
National
182 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger