AcasăNewsStatul roman cheltuie 81.000 de lei pentru formarea unui singur medic

Statul roman cheltuie 81.000 de lei pentru formarea unui singur medic

Ne-au plecat 43.000 de medici, cine ii inlocuieste?

Este vorba de pregatirea unui absolvent roman al Universitatiilor de  Medicina, in sase ani de studiu, fara rezidentiat, se arata intr-un studiu al Organizatiei Mondiale a Sanatatii, solicitat de Ministerul Sanatatii.

Ne-au plecat 43.000 de medici, cine ii inlocuieste?

Aceste statistici vin dupa ce s-a constatat ca, din 2007, au plecat din tara noastra 43.000 de cadre medicale! Numarul de medici si asistenti medicali din Romania este mult sub media europeana, iar in multe localitati este chiar sub cea nationala!

La conferinta de lansare a Strategiei Nationale pentru Resurse Umane in Sanatate 2017-2020, un proiect elaborat de Ministerul Sanatatii, Administratia Prezidentiala si Organizatia Mondiala a Sanatatii(OMS), ministrul Vlad Voiculescu a informat despre costurile pregatirii unui medic in sistemul national, insa si despre situatia cadrelor medicale care au solicitat documente pentru a emigra.

Ca rezultat, peste 43.000 de specialisti au solicitat, din 2007 pana astazi, Ministerului Sanatatii documentele de care au nevoie pentru a emigra. Chiar daca nu toti au plecat, aceste cifre in sine sunt de natura sa ne ingrijoreze. Spitalele se confrunta cu un deficit major de personal si localitati intregi nu au medic de familie. Media numarului de medici si asistenti medicali din Romania este mult sub media europeana iar in multe localitati din Romania media este mult chiar sub media nationala. Aceasta situatie afecteaza siguranta pacientilor romani. Cu toate acestea, Romania pregateste anual mii de absolventi ai invatamantului medical. Un studiu efectuat de OMS, pe care l-am solicitat imediat ce am venit la Ministerul Sanatatii, ne arata cat costa pregatirea unui absolvent roman de studii medicale. Suma este de 81.000 de lei si aceasta suma nu ia in calcul rezidentiatul care implica de asemenea la randul sau sume foarte mari.Daca facem un calcul pentru cele 43.000 de persoane, peste 3,5 miliarde de lei”, a spus ministrul  Voiculescu.

author avatar
Bogdan Borcea
254 afisari

1 COMENTARIU

  1. in primul rand suma nu este asa de mare. in al 2-lea rand oricati bani ai investit daca iti bati joc de om te lasa balta . clar?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger