AcasăNewsStatul face bani grei din scumpirea carburantilor

Statul face bani grei din scumpirea carburantilor

Daca in momentul anuntarii intentiei cresterii accizei, premierul Mihai Tudose vorbea de masuri impotriva companiilor care majoreaza preturile, mai nou, ministrul de finante, Ionut Misa, a lasat-o mai moale. Normal,  cresterea de pret se regaseste intr-o crestere a profitului companiilor si, implicit, in impozitul pe profit platit. Care ajunge la bugetel…

Bref, din majorarea pretului carburantilor, singurul care are de castigat este doar statul . Iar de pierdut au doar consumatorii, care ar fi cei care platesc integral nota de plata impusa de Guvern prin majorarea accizelor.

Bani peste bani

In cazul in care companiile ar fi decis sa internalizeze intreaga majorare de costuri impusa de cresterea accizelor, statul n-ar mai fi incasat taxa pe valoare adaugata (TVA) aferenta majorarii de accize, ci numai acciza suplimentara. Iar pierderile la buget ar fi fost grele. An de an, in Romania sunt consumate 6,3 milioane de tone de carburanti. Guvernul a decis majorarea de la 1 octombrie a accizei la benzina cu 492,26 lei/tona, iar la motorina cu 448,58 lei/tona. In total, la un consum constant, Guvernul ar trebui sa-si majoreze, indiferent de decizia companiilor de a majora sau nu preturile, cu 2,9 miliarde de lei incasarile din accize. Daca, insa, companiile cresc pretul, Guvernul ar mai putea incasa alte 551 milioane lei, TVA aferenta majorarii de accize. Sau macar jumatate din aceasta suma, tinand cont ca in consumul total este cuprins, pe langa consumul persoanelor fizice, si consumul cu TVA deductibila 100%(in cazul transportatorilor) si 50% in cazul celorlalte firme.

Statul, absorbantul perfect

Pe de alta parte, daca firmele ar fi “absorbit” costurile reprezentate de majorarea de accize, , profiturile s-ar fi diminuate cu cele 2,9 miliarde pe care ar fi trebuit sa le verse la buget ca urmare a cresterii accizelor. Ceea ce ar fi diminuat numai impozitul pe profit platit de aceste companii cu 464 milioane de lei. La care s-ar adauga, in cazul OMV Petrom, o diminuare proportionala a dividendelor acordate statului roman, dar si a incasarilor din impozitul pe dividende in cazul tuturor companiilor din domeniu. Numai anul trecut, OMV Petrom a achitat statului roman 175 milioane de lei numai ca dividende. In total, in cazul in care companiile ar fi decis sa-si asume integral costul cu majorarea accizelor, statul ar fi riscat sa piarda peste 800-900 de milioane de lei, bani pe care, in cazul in care acest cost ar fi transferat consumatorilor, i-ar incasa din TVA, impozit pe profit, impozit pe dividende si dividende.

author avatar
Catalin Dumitrescu
320 afisari

1 COMENTARIU

  1. Oportunitate exceptionala: oportunitate online. Cautam urgent operatori pe internet. Castigurile sunt foarte motivante. Lucrati acasa la dvs, la calculator, in timpul liber. Asiguram instruire gratuita si de cea mai buna calitate. Trebuie sa aveti varsta de 18 ani si cunostinte minime de navigare pe internet. Cereti acum detalii la adresa de email a unuia dintre coordonatorii echipei noastre: dan.scarlat68@yahoo.com

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger