AcasăNewsStatul de drept al lui Iohannis e din ce in ce mai...

Statul de drept al lui Iohannis e din ce in ce mai nervos

Presedintele nu are reactii la greva magistratilor. Si nici nu va avea

Protestul magistratilor s-a dovedit a fi o abjectie. M-as fi asteptat sa-i vad pe curajosii care sunt zmei la instanta purtand pancarte cu „Je suis Rarinca”, „Je suis Stan Mustata”, „Je suis Toni Grebla” sau „Je suis Neli Secara”, sustinand, deci, cauze pentru care merita sa mori cu justitia de gat. Sau macar sa scandeze „Vrem bufet cu ciorba de burta”, „Vrem sedinte la piscina” si „Excursii gratuite in Hawaii”. Cu astea din urma, cel putin, ar fi devenit credibili ca au o problema serioasa cu justitia care refuza sa le dea si alte pomeni.

Presedintele nu are reactii la greva magistratilor Si nici nu va avea

Revolta publica a procurorilor si judecatorilor, de-a valma, n-a depasit stadiul de adunatura de speriati de o Ordonanta care reglementeaza ierarhii si reguli profesionale. Si chiar sociale, caci or fi magistratii egali intre ei, dar nu mai egali decat restul cetatenilor.

De-a oarba si de-a surda

Nimeni dintre cei care au protestat nu a avut taria sa iasa in fata si sa declare in fata camerelor ca, in semn de profunda nemultumire fata de Ordonanta 7/2019, refuza sa-si mai ia salariul. Ca nu vrea sa se mai lase platit de un sistem care il loveste la independenta profesionala. Ca nu e de acord ca pentru un rechizitoriu pe an, unul singur, statul sa ii acorde sporuri profesionale. Ca ar vrea sa execute doar jumatate din concediu, in speranta ca va mai rezolva o jumatate de dosar. Niciunul nu a avut curajul sa ceara propria cercetare disciplinara pentru ca a nesocotit legea care prevede ca magistratilor le este interzis sa faca greva. Toti s-au ascuns in spatele unei formule de toata jena, ca nu fac greva, ci doar isi suspenda activitatea. In schimb, sunt convins ca daca pompierii ar declara ca isi suspenda activitatea la incendii si sting doar focurile de tabara, ar iesi un scandal monstru si actiunea lor ar fi declarata ilegala.

S-a sarit calul

Magistratii ori nu stiu ori fac pe prostii, incercand sa prosteasca mai departe, pe cei nestiutori. Legea aia nu e buna, ordonanta aia nu ii reprezinta, trebuie modificata sau, de la cap la coada, trebuie sa arate altfel. Dupa placul lor, evident.

Niciun magistrat nu a cerut suspendarea drepturilor salariale si a sporurilor pe parcursul grevei

Si unii si altii ignora insa ca nu au niciun drept sa deschida gura la capitolul asta. Nu procurorii si judecatorii fac legile si ordonantele, ci Parlamentul sau guvernul. Unica lor datorie este sa le respecte in integralitate si sa le aplice intocmai, nu din loc sau cand au chef. Independenta asta pe care si-o aroga nu are legatura cu starea de normalitate a justitiei, ci cu statul de drept al lui Iohannis. Un stat din ce in ce mai nervos ca este pus la punct si i se stopeaza abuzurile. Un stat care, sustinut de o opozitie furibunda si de protestele de strada, se teme ca de moarte sa nu isi piarda puterea discretionara. Si, apropo, l-a vazut cineva pe Iohannis luand pozitie fata de greva magistratilor? Condamnand-o sau spunand ca, atat timp cat procurorii si judecatorii incalca o lege, acestia nu trebuie sa mai aiba pretentia ca cetatenii sa respecte obligatiile ce decurg din restul de legi?

Fan Club „Raluca Pruna”

Ordonanta data de guvern nu prevede ca independenta procurorilor – mi s-a acrit de prostia asta – se va concretiza pe malul stang al Canalului Bucuresti-Dunare, unde magistratii isi pot face republica lor. Actul normativ reglementeaza, tot ca masura de independenta, libertatea de accede in functii superioare, conform cu vechimea ceruta de importanta postului. Sa se termine cu delegarile si smecheriile de culise prin care fata lui tata, strecurata pe scara de serviciu, sa revendice vreun post nemeritat, de parca ar avea dreptul la el in virtutea unei pretinse gene profesionale: mama presedinte de Curte de Apel, tata procuror-sef la un Parchet de Tribunal, unchiul sef de barou, matusa grefier sef mai stiu eu pe unde, iar fratele prieten cu Monica Macovei sau director al Fan Club „Raluca Pruna”.

Cat le poate pielea

Ordonanta conceputa de Tudorel Toader simplifica mult lucrurile, asigurand procurorilor o independenta deplina. Oricine poate ocupa o functie ravnita, nimeni nu ingradeste accesul candidatului la ea. Numai ca, pentru a ajunge mai sus, e nevoie de examene. Pui mana pe carte, inveti si te prezinti la concurs. Smecheriile gen Codruta Kovesi – o fi singura? – care forteaza obtinerea gradului profesional de procuror de Inalta Curte, cand ea este doar procuror de Tribunal, nu-si mai gasesc locul. E unul dintre motivele pentru care procurorii vor simti mereu imboldul sa iasa in strada, ingroziti ca sistemul lor se naruie. Republica lor autonoma nu-si mai gaseste locul in statul de drept al lui Iohannis, la randul lui ingrozit ca, fara procurori si judecatori constiinciosi in slugarnicie, isi pierde puterea. De aici, in mod cert, si nervozitatea strazii care protesteaza si condamna initiativa guvernului. Aceeasi strada sustinuta de televiziuni vandute si de ziare cu epoleti. Dar si de opozitia care, in lipsa de procupari serioase si de perspective, inca mai crede ca Iohannis sau Ciolos au talent de conducatori. De parca nu s-ar fi convins cat le poate pielea.

author avatar
Valentin Boeru
3.502 afisari

19 COMENTARII

  1. Daca va pica ordonanta lui TT ne vom afunda si mai rau in statutul de Colonie de mana a pispea de care isi vor bate joc si ultimii portari de la bruxelles in frunte cu timermanusa,junghier si alti manarai de acolo.

  2. Cobe , suferi de bulimie , iar esti primul la halit omleta maron ? ” Sectia speciala de anchetare a magistratilor a fost infiintata in ciuda AVIZULUI NEGATIV al Consiliului Superior al Magistraturii fiind un INSTRUMENT DE PRESIUNE SI INTIMIDARE ASUPRA MAGISTRATILOR , nerespectand recomandarile MCV , ALE COMISIEI DE LA VENETIA si GRECO . Este O STRUCTURA MANEVRATA POLITIC IN INTERIORUL SISTEMULUI DE JUSTITIE CU SCOPUL DE A PUNE PRESIUNE ASUPRA MAGISTRATILOR , DE A-I INTIMIDA SI DE A SE RAZBUNA IN MOMENTE CRITICE PE CEI CARE INDRAZNESC SA DESFASOARE ANCHETE DE MARE CORUPTIE CE II POT VIZA PE MAI MARII ZILEI . Asa actioneaza ACUM acest organism ” ” INDEPENDENTA JUSTITIEI NU SE NEGOCIAZA , MAGISTRATII NU AU CE CAUTA LA GUVERN CAT TIMP ESTE PASTRAT IN FUNCTIE UN MINISTRU ANTIJUSTITIE ” Statul de drept din viziunea unora n-are de ce sa fie nervos , pentru ei , statul de drept nu exista , potentatii se cred statul de drept . De-a oarba si de-a surda , presa aservita , ca deobicei , a sarit calul , devine Fan Club ” suveranisti ” cand vede ca sunt ejectati de la masa socialistilor europeni , atat le poate pielea . Populatia protesteaza , ordonanta nu se dicuta dupa ce este publicata in Monitorul Oficial , magistratii refuza dialogul pe buna dreptate , urmeaza o saptamana de foc in care vinovatii vor trebui sa plateasca !

  3. Magistratii nu sunt unealta puterii , Justitia nu este apanajul unui grup de interese si a unei caste aflata efemer la putere . Intr-un stat de drept , prima cerinta este ca Justitia sa fie independenta . Punct .

    • Eu vreau doar o justitie dreapta. Punct. Vreau controale asupra dosarelor CASATE, asupra dosarelor finalizate cu condamnari si daca au existat condamnari fara probe, toti procurorii (care nu sunt magistrate, sa fie clar; nu onoreaza acest titlu) si judecatorii implicati sa fie bagati la puscarie. Vreau controale asupra dosarelor cu achitari si procurorii care au trimis in judecata oameni nevinovati sa fie bagati la puscarie. Sunt foarte multi oameni nevinovati tarati prin procuraturi si tribunale degeaba, cu ani din viata consumati, cu bani cheltuiti si familii distruse. Cei care au gresit sau au indeplinit un ordin trebuie sa plateasca la fel, cu o viata distrusa. De ce in justitie nu e nici un control dar in schimb e atata abuz?

  4. nu inteleg…
    daca fiecare dintre magistrati isi face treaba corect,cum le
    este afectata independenta ? de fapt ei nu au incredere unii in altii !
    sa se clarifice intre ei si apoi sa se scuze cu politicul.

  5. Deci magistratilor nu le place o activitate legislativa desfasurata legal si refuza aplicarea actelor adoptate..Atunci si puterea executiva sa refuze indeplinirea hotararilor proaste ale instantelor,pe principiul simetriei.Unde ajungem atunci,cand nu se respecta principiul specialitatii si separatiei puterilor in stat.Sau,la adoptarea actelor legislative sa devina obligatoriu avizul celor implicati.Iata statul de drept intre Marcuta si Socola,in viziunea unora,in care Constitutie,principii democratice sau domnia legii sunt simple cuvinte lipsite de insemnatate.Astea sa fi fost obiectivele zilelor dramatice ale lui „89 ?

  6. dacă această activitate e stipulată corect, de ce nu se aplică legea, tăierea salariului pe timpul în care nu ai desfășurat activitatea pentru care ești angajat

  7. Si unde vezi tu mister ,,GRESIT”(si numele te cracterizeaza)neindependenta justitiei?????Greva lor arata o incultura de-a dreptul jenanta,nu mai poate ajunge la o functie inalta un neica nimeni(vezi LCK)care datorita lipsei lor de profesionalism sant f f usor manevrabili,ptr nu-i duce capul sa faa altceva.

  8. G4 Media.ro ,azi , 25 februarie 2019 , articol analiza de Alin Ionescu : ” CARTEA NEAGRA A GUVERNARII LUI TUDOREL TOADER . CU CE S-A REMARCAT MINISTRUL JUSTITIEI IN DOI ANI DE MANDAT” Edificator , fara comentarii !

    • O tampenie de zile mari! Cine deschide G4 Media si vede numele Tapalaga, Pantazi si Citre se lamureste rapid despre ce e vorba.

  9. Marian Oprisan , baronul PSD de Vrancea cere ca ” SECTIA DE INVESTIGARE A MAGISTRATILOR TREBUIE SA RAMANA COMPONENTA A NINISTERULUI PUBLIC SI SA SE AFLE SUB JURISDICTIA PROCURORULUI GENERAL CA SA POATA EXISTA CONTROL IERARHIC IN BAZA PREVEDERILOR CONSTITUTIONALE . ” Este primul baron PSD care isi da seama ca Dragnea le poate face dosare penale daca misca-n front .

  10. 1. PLENUL CSM CERE GUVERNULUI ABROGAREA ORDONANTEI DE URGENTA PE JUSTITIE . 2. CURTEA DE APEL BRASOV A INITIAT PROCEDURA DE REVOCARE DIN FUNCTIA DE MEMBRU CSM A LIEI SAVONEA .

  11. Asta pare sa fie revolta repetentilor, clica asta construita pe relatii si cumetrii, cu scolile adaugate in CV-uri, facute la I.D., sa fie cat mai multe, ca si doctoratele tot pe cumetrii si interese se iau, isi vede periclitat culoarul accederii la putere, fara carte, fara experienta profesionala, fara munca. Cititi, dracu, ordonanta, nu e nimic in neregula acolo, chiar nu va mira ca ies mereu aceeasi zbarliti, oengisti, neterminati profesional?! De ce nu iese in fata un magistrat cu cazuri celebre si multa munca in spate, mereu aceleasi figuri bizare, de parca-i culege un Soros in criza de sciatica…In legatura cu Sectia aia speciala, sunt unul din aia care cred ca nu e constitutional sa ai sectii speciale, ca toate parchetele trebuie sa fiinteze pe langa judecatorii, dar, atunci ce facem cu DNA si DIICOT, ca nu s-a pronuntat Comisia de la Venetia si nici CCR, sau, poate nu le-a cerut nimeni sa se pronunte…Apoi, cand au incondeiat Sectia asta la Comisie, au uitat sa spuna ca, de fapt, fiinta in DNA, ca aia cae anchetau magistratii erau competitori in sala de judecata si era de ajuns ca un judecator sa le ceara ceva pe lege, ca procurorii sa-i deschida dosar…La abominatia asta nimeni nu s-a afisat pe scari, ii deranjeaza numai independenta ei, la fel ca atunci cand CSM-ul procuraresc isi spala sindicalist cotizantii, sfidand legea pe care sunt obligati s-o respecte…In concluzie, protestul magistratilor, desi o abominatie, e cel mai bun lucru, cel mai clar intamplat in Justitia romana in ultima vreme! Asa turnesol mai rar, avem ocazia sa-i vedem live pe infractorii, profitorii, politrucii si loazele care au dus la mizeria aia numita acti de justitie…Si cred ca daca ar cauta cineva listele magistratilor prinsi in campul tactic si deserviti pe protocol, tot pe astia i-ar gasi…minus ametitii aia de la INM, care vin pentru o nota de trecere…

    • Metalica are o vorba
      :
      „But zhe devil take zhat woman,
      Yeah, for you know she tricked me easy… si zice de intarire
      Musha rain dum a doo, dum a da Whack for my daddy,
      oh Whack for my daddy, oh There’s whiskey Yeah, musha rain dum a doo, dum a da, ha, yeah Whack for my daddy, oh Whack for my daddy, oh There’s whiskey , oh Yeah, whiskey, yo, whiskey Oh, oh, yeah Oh, oh, yeah…”
      Cand dracu intervine fugi de femei, alcool si daddy !

      • Baby, you-ve got an obsession!
        Un punker cu cultura juridica si scoala la vremea ei

  12. La cît s-a furat în țara asta, fără a se recupera aproape nimic, te gîndești ca cei care erau de pază – servicii, justiție, ori au fost proști ori hoți. Și dacă statul creat de Băsescu este mafiot, după declarația lui, cum vreți să arate justiția?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger