AcasăNewsStatul de drept : Juncker contra Orban

Statul de drept : Juncker contra Orban

In ultimul sau discurs despre starea UE, presedintele Comisiei Europene a lansat: ”da” patriotismului luminat” si ”nu” nationalismului nesanatos”

In timp ce eurodeputatii dezbateau ieri activarea Articolului 7 din Tratatul UE impotriva Ungariei, acuzata ca aduce atingeri valorilor fundamentale europene, presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, si-a exprimat clar pozitia, in fata Parlamentului European, la Strasbourg.

In ultimul sau discurs despre starea UE presedintele Comisiei Europene a lansat da patriotismului luminat si nu nationalismului nesanatos

„UE este o comunitate a legii si respectarea statului de drept si respectarea deciziilor curtii nu este o optiune ci o obligatie”, a spus Juncker, estimand ca ”Articolul 7 trebuie sa se aplice acolo unde statul de drept este in pericol”. In apropierea alegerilor europene din mai 2019, tarile membre trebuie sa spuna ”da” patriotismului luminat” si ”nu” nationalismului nesanatos”, a continuat Juncker. ”Patriotismul este o virtute, nationalismul ingust este o otrava periculoasa”. Marti, premierul Ungariei, Viktor Orban a denuntat intr-un discurs vehement, ”santajul” fortelor pro-migratie din UE, respingand acuzatiile privind nerespectarea valorilor europene si declarand ca tara sa este calomniata pe baza unor acuzatii false.

10.000 de agenti de frontiera

In cel de-al patrulea si ultim discurs al sau despre starea Uniunii Europene, Jean-Claude Juncker a prezentat si marile prioritati ale executivului european pentru anul ce vine. El a cerut Parlamentului o consolidare semnidicativa a agentiei europene de paza a frontierelor, Frontex, propunand ca ea sa dispuna, pana in 2020, de 10.000 de agenti de frontiera mobilizabili la granitele Uniunii.

O noua alianta UE-Africa

Juncker a mai propus si cladirea unei ”noi aliante”, ”un nou parteneriat” intre UE si continentul african,  care sa vizeze crearea a pana la 10 milioane de locuri de munca in urmatorii cinci ani,invocand ”investitii si slujbe durabile”. Presedintele Comisiei Europene a mai spus ca Africa, de unde numeroase persoane fug spre Europa in cautare unei vieti mai bune, prin Marea Mediterana, va numara „2,5 miliarde de locuitori pana in 2050”. „36% din comertul Africii se face deja cu UE, insa schimburile comerciale dintre noi nu sunt suficiente”, a subliniat Juncker. „Africa nu are nevoie de acte de caritate, ea are nevoie de un parteneriat echilibrat”.

Nu exista Brexit cu doua masuri

Marea Britanie nu poate fi doar in ”anumite parti” din piata unica, dupa iesirea din UE, anul viitor, a avertizat Juncker. ”Guvernul britanic trebuie sa inteleaga faptul ca cine paraseste UE nu va avea aceeasi pozitie privilegiata ca un stat membru. Daca parasesti UE, evident ca nu mai faci parte din piata noastra unica si cu siguranta nici din unele parti ale acestei piete”, a declarat el. Dar, dupa Brexit, ”Marea Britanie nu va fi o tara terta oarecare pentru noi, ci un partener foarte apropiat”, a adaugat presedintele executivului european.

Rolul International al euro

Comisia Europeana va prezenta ”inainte de sfarsitul anului propuneri pentru intarirea rolului international” am monedei europene in fata dolarului, a anuntat Juncker. ”Euro trebuie sa devina instrumentul activ al noii suveranitati europene”, a explicat presedintele CE, estimand ca este ”aberant” ca dolarul ramane majoritar folosit de europeni pentru importuri de energie. Dar pentru acestea trebuie ca inainte de alegerile europene, UE sa adopte bugetul multianual 2021/2027.

Acord pe buget, inaintea summit-ului de la Sibiu  

Uniunea Europeana trebuie sa stabileasca un acord de principiu privind bugetul UE 2020 – 2024, pana la viitorul summit european din Romania (Sibiu). Juncker a dictat agenda pana la acest summit care se va tine dupa Brexit si inainte cu doua saptamani de alegerile europene: ratificarea tratatului comercial cu Japonia, important din ”ratiuni geopolitice”, consolidarea cercetarii europene si a sectorului digital, cresterea semnificativa a cheltuielilor europene pentru aparare. Dar pentru acestea trebuie ca inainte de alegerile europene, UE sa adopte bugetul multianual 2021/2027. Or unele tari ar prefera sa astepte alegerile europene din 26 mai 2019. In acest caz, noului Parlament european ii va reveni sarcina sa foaia de drum bugetara.

author avatar
Tudor Borcea
232 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger