AcasăNewsStategia barbarilor: Alep, cimitirul Siriei

Stategia barbarilor: Alep, cimitirul Siriei

Samantha Power, ambasadoarea SUA la ONU: ”Regimul Assad, Rusia, Iran sunt responsabile de aceste crime. Nimic nu va provoaca rusine? Nici o barbarie impotriva civililor, nici executia unor copii?

Altadata cel mai populat oras din tara. Acum, o morga in aer liber, unde cei ucisi sunt omorati a doua oara de sinistrele bombe ”bunker busters”. Civili tintiti numai pentru ca sunt civili, copii in agonie abandonati pe targi, batrani care mor de foame. Deasupra, sinistrul balet al avioanelor Suhoi si MiG.

Samantha Power, ambasadoarea SUA la ONU: ”Regimul Assad, Rusia, Iran sunt responsabile de aceste crime. Nimic nu va provoaca rusine? Nici o barbarie impotriva civililor, nici executia unor copii?

Cateva ore de speranta, care ar fi trebuit sa permita evacuarea civililor si a rebelilor s-au dovedit vorbe goale. Regimul lui Bashar al-Assad a reluat ieri bombardamentele salbatice asupra ultimelor puncte de rezistenta ale rebelilor. Ca si pana acum, civilii au fost prinsi la mijloc, Observatorul sirian al drepturilor omului (OSDH)  denuntand un adevarat masacru. Evacuarea, prevazuta pentru o durata de patru ore, a fost ”suspendata”. Disperati, oamenii din Alep au postat pe platformele de socializare sute de mesaje prin care cer ajutor sau isi iau ramas bun de la viata.

Vitali Ciurkin, ambasadorul Rusiei la ONU: ”Declaratia reprezentantei americane este ciudata. Vorbeste de parca ar fi Maica Tereza”

Sustinatoare a regimului Assad, armata rusa a explicat reluarea violentelor prin aceea ca ”profitand de armistitiu, rebelii s-au regrupat incercand sa treaca de pozitiile trupelor siriene in nodr-estul orasului”. Marti, a fost anuntat un acord ruso-turc pentru evacuarea a mii de persoane din Alep, insa Turcia a acuzat ieri regimul sirian si gruparile armate afiliate ca l-au incalcat. Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a estimat la ”doua-trei zile” ”rezistenta” ultimilor combatanti rebeli din Alep, evocand crearea de ”culoare umanitare”. Practic, ca structura urbana, Alep nu mai exista. Totul este redus la ruine si cadavre. Ieri, seful diplomatiei franceze, Jean-Marc Ayrault, a cerut prezenta observatorilor ONU pentru a superviza evacuarea  civililor si garantii pentru evitarea masacrarii combatantilor rebeli.

Vechile bombe sovietice

Expertii apreciaza ca asa zisele lovituri chirurgicale ale rusilor impotriva ”teroristilor” sunt departe de precizia anuntata. Inclusiv a celebrelor rachete Kalibr (1,2 milioane de dolari bucata) lansate asupra rebelilor din Marea Caspica (chiar de ziua lui Putin), cu care se lauda rusii, fara a aminti ca multe si-au ratat tinta iar patru din ele au aterizat in…Iran. Rusia se lauda cu un razboi de mare precizie, difuzand imagini cu arme sofisticate.

In realitate, afirma Le Nouvel Observateur, exceptand rachetele de croaziera, majoritatea proiectilelor lansate in Siria sunt vechile bombe  sovietice neghidate, pe care Moscova le are in imense stocuri. Dincolo de imaginile de propaganda, Rusia nu dispune decat de putine bombe ghidate laser sau via satelit (Glonass, GPS-ul rusesc), potrivit unor surse militare, surse care au dezvaluit ca multe din aceste bombe ”inteligente” erau si defectuoase. Chiar la Moscova, Centrul de analiza, strategie si tactici, un think-tank rusesc, a criticat deschis strategia Kremlinului pentru esecul ”inacceptabil” in dezvoltarea armelor ghidate cu laser si a rachetelor aer-sol de precizie si a sistemelor de ghidaj.

Bombardament total

In fapt, strategia rusa consta in teroarea totala, printr-un bombardament masiv si fara ”discriminare”, o strategie oarba care se aplica in Alep, antrenand un masacru al civililor care lasa indiferent Kremlinul. ”E razboi”, a declarat cinic Lavrov. Acuzata de crime de razboi si de crime impotriva umanitatii, Rusia nu-si bate capul. Nu numai ca nu a semnat Statutul de la Roma al Curtii Penale Internationale, dar este in masura sa blocheze orice sesizare a acestei Curti prin dreptul sau de veto la Consiliul de Securitate al ONU. Raidurile aeriene rusesti din Siria costa aproximativ 4 milioane de dolari pe zi dar factura nu o plateste Kremlinul.

312.000 morti sub ochii lui Assad

Peste 310.000 de persoane, din care 90.000 civili (inclusi fiind 16.000 de copii) au fost ucise in Siria de la inceputul conflictului, in martie 2011, a anuntat OSDH. Bilantul include peste 53.000 de rebeli si aproximativ 110.000 combatanti pro-regim, in special 60.000 de soldati sirieni, dar si militii, membri ai miscarii siite libaneze Hezbollah si alti combatanti straini. Peste 55.000 de jihadisti au fost si ei ucisi, majoritatea afiliati ISIS dar si Fatah al-Cham, fosta  ramura Al-Qaida.

author avatar
Tudor Borcea
664 afisari

1 COMENTARIU

  1. ALEP.Ce s-a intamplat si ce se intampla in Siria este cutremurator pentru sec.XXI.Era un stat dezvoltat cu o economie in plina expansiune, un exemplu pentru multe State Arabe, iar tragediile la care asistam zilnic, nu ar fi avut loc, daca Statele din Orient si organizatiile internationale ar fi luat masurile adecvate din timp, pentru a nu se ajunge la situatia actuala. Este, totusi un semnal de alarma,asemenea tragedii, pot sa loveasca si alte state!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger