AcasăNewsStam bine la gunoaie

Stam bine la gunoaie

Dar prost la reciclare

Romanii produc cele mai putine deseuri municipale din Uniunea Europeana, cu 272 de kilograme pe locuitor, la mare distanta de cantitatea de 487 kg care revine fiecarei persoane aflata in spatiul comunitar.

Dar prost la reciclare

In 5 state membre ale UE au fost produse peste 600 de kilograme de deseuri municipale per persoana, respectiv Danemarca (781 kilograme/persoana), Cipru (637 kg/persoana), Germania (633 kg/persoana), Luxemburg (607 kg/persoana) si Malta (604 kg/persoana), arata statisticile Eurostat pe 2017. Din pacate , Romania este codasa Europei la reciclarea deseurilor, cu doar 20 de kilograme pe cap de locuitor, fata de o medie de 144 kilograme in  Uniunea Europeana. Totusi, tara noastra se situeaza peste media UE cand vine vorba despre depozitarea deseurilor in gropi de gunoi, cu 192 de kilograme, fata de o medie de 114 kilograme . Tocmai de la gropile de gunoi, multe ilegale, Romania a fost condamnata la Curtea de Justitie a Uniunii Europene la sfarsitul anului trecut, asta pentru ca autoritatile trebuiau sa inchida 68 ,neconforme, pana in iulie 2019. Cum asta  nu s-a intamplat, iar Ministerul Mediului spunea ca pentru inchiderea depozitelor (multe dintre ele aflate in proprietate privata) ar fi nevoie de modificari a legislatiei in domeniu, Romania, chiar daca nu va fi supusa unor sanctiuni financiare, va trebui sa plateasca cheltuielile de judecata. Legislatia din Uniunea Europeana prevede recuperarea si eliminarea deseurilor intr-un mod sigur pentru mediu si pentru sanatatea oamenilor, fiind complet interzisa depozitarea necontrolata a deseurilor.

author avatar
Bogdan Borcea
150 afisari

1 COMENTARIU

  1. De ce nu se încurajează reciclarea. Aduci 1kg de Pet ai reducere la salam. Petul e luat gratis de companie spălat sau retopit și da cota aparte reciclantilor. Asa cu toate sticla baterii hârtie pungi… Sa vedeți apoi pășuni. Din mâncare – biogaz. El vârât pa țava ar reduce CO2 din atmosfera dar și costul metanului la consumator am plăti chiar și cu 10%mai moca.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger