AcasăNewsSRI se face ca munceste

SRI se face ca munceste

Protocoalele ilegale incheiate pe sub mana si ascunse multa vreme, defectarea ”la pensie” a generaului cu plicurile galbene, Dumitru Dumbrava, dar si declaratia de presa tinuta, vineri seara la ceas tarziu, de directorul SRI, Eduard Helvig, arata ca lucurile nu stau chiar pe roz la acesta institutie. Ba mai mult, totul se precipita pentru cei care au facut sau inca mai fac parte din sistem, din ”campul tactic” si nu numai. Pentru a calma, insa, populatia, ”stati cuminiti la locurile voastre” si pentru ca ”cercul se inchide” tot mai mult, SRI se preface ca munceste.

Serviciul Roman de Informatii, impreuna cu structuri din cadrul Sistemului National de Prevenire si Combatere a Terorismului (SNPCT), au participat, marti noaptea, la un exercitiu de testare a capacitatii de raspuns la o situatie de criza terorista, aparuta la bordul unei aeronave aflate in zbor. Simularea a avut loc la bordul unei aeronave Tarom, care a decolat de pe Aeroportul International „Henri Coanda” din Bucuresti.

Lauda-ma gura…

„Scenariile puse in practica au acoperit mai multe moduri de materializare a unui atac terorist care poate pune in pericol atat integritatea aeronavei, cat si pasagerii aflati la bord. In egala masura, exercitiul a testat capacitatea de reactie a insotitorilor inarmati de la bordul aeronavelor, precum si coordonarea acestora cu echipele de interventie aflate la sol”, zice SRI. In traducere, SRI spune ca, chiar daca protocoalele ne-au tinut ocupati tot timpul, stati linistiti, noi stim sa va si aparam.  In ultimii 20 de ani, Romania a avut de-a face cu cativa asa zisi teroristi. Unii dintre ei se mai afla inca in spatele gratiilor si mai au inca mult pana la mantuire, eliberare. Primul terorist al Romaniei, a fost ”grenadierul de la liceul Jean Monnet”, Dragos Ciupercescu, condamant la ani grei de puscarie, eliberat dupa 11 ani de inchisoare si care a primit, in urma deciziei CEDO, peste 20 de mii de euro drept despagubiri pentru ca in timpul detentiei a fost muscat de capuse. Pe de alta parte, al doilea si poate cel mai de temut dar si recunoscut terorist este arabul, Omar Haysam, acuzat ca ar fi pus la cale, in 2005, rapirea celor trei junalisti in Irak. Era vorba de  ziaristii Marie Janne Ion, Ovidiu Ohanesian si Sorin Miscoci, care au tinut atunci, primele pagini ale tuturor ziarelor prin faptul ca fusesera rapiti in timp ce erau intr-o deplasare in Bagdad. Al treilea e ”teroristul in slapi”, Florin Lesch, supranumit si „teroristul-butelie” care a fost  condamnat la 12 ani de inchisoare dupa ce, in 2007,  a vrut sa arunce in aer o masina in Complexul Studentesc din Timisoara.

Exercitii antitero fara teroristi

In comunicatul de presa, SRI se lauda ca  “ s-a aflat in alerta dupa ce doi teroristi ar fi atacat pasagerii unui avion”. Reactia celor care trebuiau eliminati au  impus o interventie de urgenta la care au fost martori zeci de jurnalisti. Conform piesei de teatru jucate de ofiterii SRI, trei pasageri au fost injunghiati iar un atacator a fost ucis de „Soimi”, ofiterii Brigazii Antiteroriste de la bordul aeronavei. O actiune ca in filme, ce sa mai… Dar, daca era reala piesa, oare SRI ce protocol ar fi activat?

author avatar
Ramona Feraru
913 afisari

1 COMENTARIU

  1. Astfel de interventii se faceau in anii 70 cand libanezii deturnau avioane. Dupa 9/11/2001 astfel de exercitiu nici nu mai are loc caci esti împușcat pe loc de agenti in civil cu pistoale speciale ce nu penetreaza spre exterior depreseurizant. Astfel de soldati trebuie dupa Franta sa vegheze in civil ca in avion toate manifestatiile concertele si adunarile lumesti fiind gata sa intervina.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger