AcasăNewsSpritul la putere in Ungaria

Spritul la putere in Ungaria

"Fröccs" a ajuns deja un brand turistic in Ungaria

Pentru a te initia in  „fröccs”, ”bautura traditionala maghiara”, nu-i suficient sa inveti sa-i pronunti numele. Acest amestec, banal in aparenta, de vin alb sau roze bine racite cu sifon cunoaste un boom in barurile din Budapesta.

Fröccs a ajuns deja un brand turistic in Ungaria

Laszlo Kiss detine la Budapesta  o mica linie de imbuteliere de sifoane, ”soda”. Sifoanele, explica el, sunt indispensabile pentru un „fröccs” reusit, spre deosebire de apa minerala care schimba gustul vinului. Dupa o vara torida la Budapesta, unde temperaturile tindeau spre 40 de grade, Laszlo a avut vanzari beton. ”Toate restauranturile si barurile noi infiintate propun clientilor vin cu soda”, spune el. ”Cand am inceput, acum sapte ani, spritul nu era asa popular”, a declarat si Peter Ondrusek, al barui bar, botezat „Fröccs”, s-a specializat in acest gen de bautura. „Fröccs” ar detine si ”secretul longevitatii”, potrivit celui mai de seama poet, scriitor si dramaturg maghiar, Sandor Marai (1900-1989): ”suficient de tare pentru a stimula imeginatia dar relativ inofensiv pentru sanatate pentru ca e mai slab decat vinul”. Meritul in crearea spritului unguresc ii revine in special lui Anyos Jedlik, preot si inginer, care in 1826 a inventat o masina care a permis producerea de sifon la scara mare. Mii de fabrici de ”soda” au inflorit in Ungaria facand din acest sector de activitate a treia activitate industriala a tarii in secolul 19. La vremea respectiva, un poem al lui Mihaly Vorosmarty compara ”perlele spumante care se ridica din paharul cu sprit” cu miscarea patriotica maghiara aflata in plina efervescenta si care cerea mai multa autonomie politica pentru imperiul Habsburgilor…

”Kis” sau ”Nagy”?

Pana la cel de-al doilea Razboi Mondial, in majoritatea caminelor din Ungaria se consuma sifon, nu apa minerala. Ulterior, sifonul unguresc a avut parte de zile negre: uzine distruse de aliatii anglo-americani, nationalizarea unora in perioada comunista si concurenta altor marci dupa intoarcerea la economia de piata. Potrivit celor in breasla, doar cateva sute de mici intreprinderi maghiare continua sa produca sifon artizanal. Meniul din barul lui Peter Ondrusek ofera 20 de combinatii de  ”fröccs”, intre care clasicele „kis” („unul mic”, adica 200 ml de sprit, jumatate vin-jumatate sifon) si ”nagy” (200 ml de vin cu 100 ml sifon).Pub-ul Gerloczy, un fost restaurant de cartier care servea sprit inca din perioada comunista, are clienti fideli inca din acea vreme. Ei afirma ca spritul este racoritor si ”nu te impiedica sa mergi la munca pentru ca nu te imbata”. Mai ales in varianta ”sport”: adica o doza de vin la patru doze de sifon.

author avatar
Tudor Borcea
932 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger