AcasăNewsSplit TVA, instrument de executare silita

Split TVA, instrument de executare silita

Viitorul sistem de plata defalcata a TVA, care va fi introdus din ianuarie si optional din octombrie,  va functiona practic ca un instrument de executare silita, deoarece va permite executarea silita a contului de TVA si pentru alte obligatii restante existente in evidentele fiscale ale autoritatilor fiscale, chiar daca TVA este platita la termen catre bugetul de stat.

Concluzia rezulta din raspunsurile expertilor Deloitte, la un set de intrebari privind plata defalcata a TVA.

  1. Daca TVA este platita la termen catre bugetul de stat, dar exista alte obligatii bugetare (de exemplu contributii de asigurari sociale), poate fi executat contul de TVA?

Contul de TVA poate fi executat silit si pentru alte obligatii restante existente in evidentele fiscale ale autoritatilor fiscale.

2.    Cum procedam in cazul facturilor emise in 2017 ce urmeaza sa fie incasate in cursul anului 2018?

Persoanele impozabile au obligatia ca, in termen de 7 zile lucratoare de la incasare, sa vireze in contul de TVA taxa aferenta facturilor emise inainte de 1 ianuarie 2018 si incasate dupa aceasta data (pentru sumele incasate in contul curent).

  1. Daca sunt persoana impozabila neplatitoare de TVA, am obligatia de a achita TVA datorata furnizorului in contul lui de TVA?

Obligatia de a achita TVA in conturile de TVA se aplica si pentru persoanele impozabile ce nu sunt inregistrate in scopuri de TVA. Sunt exceptate de la aceasta obligatie doar persoanele fizice impozabile.

4.    Ce se intampla cu banii din contul de TVA, intra in posesia statului sau sunt la dispozitia acestuia?

Banii din contul de TVA nu sunt la dispozitia autoritatilor fiscale. Sumele din contul de TVA pot fi folosite de persoana impozabila, insa doar pentru realizarea de plati / transferuri de TVA (de exemplu: TVA achitata la Bugetul de Stat, TVA achitata catre furnizori, transferuri in alte conturi de TVA etc), iar in unele cazuri doar cu aprobarea ANAF.

  1. Care este forma prin care se face comunicarea contului de TVA catre parteneri?

Nu este prevazuta o modalitate de comunicare in Ordonanta 23/2017. Prin urmare, in lipsa normelor de aplicare a Ordonantei, consideram ca puteti realiza comunicarea contului de TVA prin orice metoda (de exemplu: prin mentionare pe factura, notificare transmisa pe e-mail / fax / posta, mentionare in contracte etc).

author avatar
Andrei Coman
541 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger