AcasăNewsSpionul otravit voia iertarea de la Putin

Spionul otravit voia iertarea de la Putin

Skripal și fiica sa sunt supuși acum mai multor teste

Fostul agent dublu Serghei Skripal, victima a unei tentative de asasinat pe sol britanic, ii scrisese cu ani in urma lui Vladimir Putin pentru a obtine permisiunea de a se intoarce in Rusia.

Skripal și fiica sa sunt supuși<br >acum mai multor teste

Informatia a fost dezvaluita de un prieten vechi al lui Skripal, Vladimir Timochov.”Skripal mi-a telefonat in 2012 si am vorbit mult pe aceasta tema. Imi spunea ca nu este un tradator si ca i-a scris lui Vladimir Putin pentru a fi integral absolvit de acuzatiile ce i se aduc si a se putea reintoarce in Rusia”, a declarat Timochov.

Nu se considera un tradator

Fost colonel GRU (serviciile de informatii ale armatei ruse), Serghei Skripal a fost acuzat de Moscova de ”inalta tradare” pentru ca a vandut informatii serviciilor britanice si condamnat la 13 ani de inchisoare in 2006. In 2010, a beneficiat de un schimb de spioni organizat intre Moscova si Washington, stabilindu-se in Anglia. Potrivit lui Timochov, Skripal a ”regretat” trecutul sau de agent dublu care ”i-a irosit viata”. Skripal, a adaugat acesta, nu se considera un tradator pentru ca a jurat credinta fostei URSS si nu Rusiei. Ambasada Rusiei la Londra a difuzat un comunicat in care purtatorul de cuvand al Kremlinului, Dmitri Peskov, a negat existenta scrisorii lui Skripal catre Putin. Pe de alta parte, justitia britanica a autorizat prelevarea de probe de sange de la Skripal si de la fiica sa, Iulia, pentru a le trimite Organizatiei pentru interzicerea armelor chimice (OIAC). In urma tentativei de asasinat din 4 martie, Skripal si fiica sa se afla in stare critica si sunt in incapacitatea de a lua o astfel de decizie. Tribunalul britanic de Protectie, unde sunt analizate dosarele persoanelor incapabile sa ia decizii pentru ele insele, a estimat ca este ”in interesul” celor doi ca aceste probe ”sa fie testate in laboratoare internationale reputate”, rezultatele urmand sa fie aduse la cunostinta ”in doua saptamani”, a precizat ministerul britanic de Externe.

 

author avatar
Tudor Borcea
336 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger