AcasăNewsSpania reintroduce permisele de munca pentru romani

Spania reintroduce permisele de munca pentru romani

Guvernul spaniol a decis reintroducerea permiselor de munca pentru romani, potrivit anuntului facut de Jose Blanco, oficial al Guvernului de la Madrid, intr-o conferinta de presa care a avut loc la finalul sedintei de vineri a Executivului, relateaza presa spaniola.

Editia online a cotidianul „La Vanguardia” precizeaza ca, potrivit lui Jose Blanco, ministru al Dezvoltarii si purtator de cuvant al Executivului, decizia Cabinetului are ca scop conexarea fluxului de muncitori care vin pe teritoriul spaniol cu necesitatile pietei muncii. De asemenea, potrivit sursei citate, masura are ca scop contracararea dezvoltarii economiei subterane.

Ministrul a confirmat ca cererea nu va avea efect asupra muncitorilor romani care sunt deja inclusi pe piata muncii din Spania.

Jose Blanco a dat asigurari ca decizia de vineri a Guvernului spaniol nu contravine regulilor privind libera circulatie a persoanelor pe teritoriul UE, noteaza „La Vanguardia”.

Oficialul spaniol a mai spus ca autoritatile de la Madrid vor notifica UE in cel mai scurt timp posibil in legatura cu aceasta decizie.

Spania nu poate, in principiu, sa introduca restrictii temporare impotriva muncitorilor romani, a declarat, vineri, David Boubil, purtator de cuvant al CE.

„Sunt inca zvonuri si speculatii, CE nu a primit nici o cerere oficiala in acest sens din partea Spaniei. Depinde de autoritatile spaniole sa ne trimita o notificare cu intentiile lor. Daca vom primi o notificare, vom face o evaluare conform regulilor UE. Dar Spania si-a liberalizat piata muncii si in acest context, in principiu, nu poate introduce acum noi restrictii temporare impotriva muncitorilor din Romania„, a spus Boubil, referindu-se la intentia anuntata de autoritatile de la Madrid de a introduce restrictii pe piata muncii pentru romani.

El a adaugat ca, totusi, in cazuri exceptionale, daca unul din statele membre nu a luat masuri la nivel national pentru a garanta libertatea de circulatie, poate cere CE permisiunea de a impune restrictii daca demonstreaza ca „exista probleme serioase” de natura sa justifice aceasta masura.

El a amintit ca Spania si-a liberalizat deja piata muncii si ca a aplicat a doua etapa a unui proces normativ privind libera circulatie a cetatenilor europeni.

Consiliul de Ministri de la Madrid a luat in discutie, vineri, propunerea Ministerului spaniol al Muncii si Imigratiei privind restrictionarea accesului romanilor pe piata muncii, masura care este prevazuta sa intre in vigoare de la 1 august, relateaza presa spaniola.

Romanii din Spania sunt cea mai numeroasa comunitate de straini stabilita pe teritoriul acestei tari, fiind formata din 861.584 de persoane, care au o medie de varsta de 32,1 ani, cei mai multi preferand sa locuiasca in regiunea Madrid.

 

684 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger