AcasăNewsSpaga de 40.000 de euro si spalare de bani la Targul Indagra

Spaga de 40.000 de euro si spalare de bani la Targul Indagra

Procurorii DNA au facut, ieri, perchezitii la Ministerul Agriculturii, intr-un dosar in care se fac cercetari pentru luare de mita si spalare de bani, in legatura cu Targul Indagra din noiembrie 2014. In acest caz,  fostul secretar de stat Nagy Peter Tamas si secretarul general Virgil Gaman sunt suspectati ca ar fi luat mita 40.000 de euro.

Fostul secretar de stat Nagy Peter Tamas si secretarul general Virgil Gaman sunt acuzati de luare de mita si spalare de bani

Faptele cercetate sunt de luare si dare de mita, precum si de spalare de bani, si ar avea legatura cu atribuirea unor contracte fictive privind Targul Indagra organizat in noiembrie 2014, prejudiciul produs Ministerului Agriculturii fiind estimat la 400.000 de euro.

Contracte fictive

Fostul secretar de stat Nagy Peter Tamas si secretarul general Virgil Gaman ar fi implicati in acest caz, fiind suspectati ca ar fi luat mita. Modalitatea de luare a mitei ar fi constat in incheierea unor contracte fictive cu firme agreate de cei doi. Din suma de 400.000 de euro alocata prin contracte atribuite unor societati, 40.000 de euro ar fi fost trecuti, prin firme interpuse, pentru a ajunge, in final la Nagy Tamas si Virgil Gaman. Din cei 40.000 de euro, o parte ar fi trebuit sa ajunga la o alta persoana. Procurorii sustin ca Virgil Gaman si Nagy Peter Tamas si-au luat obligatia de a identifica mai multe societati comerciale, urmand a intermedia relatia dintre reprezentantii acestor firme si cei ai Romexpo pentru incheierea contractelor fictive. Astfel, au fost gasite doua firme, una care sa incheie un contract avand ca obiect “productia de spoturi publicitare iar valoarea sa fie de 11.000 euro, plus TVA” iar cealalta, un contract “produse de protocol pentru 9.000 euro, plus TVA”.

Cum mascau spaga

Procurorii au retinut ca, pentru obtinerea banilor ca mita, se urmarea ca Romexpo, pentru 40.000 euro din valoarea contractului cu MADR, sa incheie contracte fictive cu firme agreate de cei doi si reprezentate de persoane de incredere iar facturile, contractele si actele erau toate false doar pentru a masca spaga, deoarece in realitate nu se prestau activitatile.  Implicarea lui Virgil Gaman, secretar general al Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, si Nagy Peter Tamas, secretar de stat, are legatura cu organizarea, in perioada 29 octombrie –  2 noiembrie 2014, in cadrul Romexpo, a Targului Indagra, editia a 19-a. De asemenea, in perioada 29 – 31 octombrie 2014,  tot in cadrul Romexpo, a avut loc Forumul ’16 +1″ cu tema “Tendinte privind dezvoltarea cooperarii in domeniul agricol – politici si strategii”. Pentru desfasurarea celor doua evenimente intre SC Romexpo, in calitate de prestator, si MADR, in calitate de beneficiar, a fost incheiat un contract de prestari servicii, valoarea initiala fiind de 334.000 euro, fara TVA, echivalentul a peste 1,8 milioane lei cu TVA inclusa, respectiv peste 414.000 euro.

author avatar
Nicole Ionescu
2.301 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger