AcasăNewsSorin Grindeanu se inspira din modelul Emmanuel Macron

Sorin Grindeanu se inspira din modelul Emmanuel Macron

Premierul „greu de ucis” se pragateste de lovitura vietii

Indarjirea cu care premierul Grindeanu se agata de functie a dat peste cap strategia gandita de PSD pentru a-l elimina din fruntea Guvernului. Comitetul Executiv a incercat sa-l clinteasca de pe scaun insa nu a inregistrat niciun rezultat concret. Sorin Grindeanu a ramas aproape indiferent si la acuzatiile de ineficienta in guvernare, formuland o aparare mai degraba scolareasca, dupa cum, la fel de impasibil a ramas si in fata functiilor oferite daca demisioneaza.

Premierul greu de ucis se pregateste de lovitura vietii

Absolut degajat, si-a prezentat oficial punctul de vedere. Nu isi da demisia, sa fie clar pentru toata lumea! In principal, a mers pe ideea ca Guvernul nu a fost construit de el si, chiar si in formula aceasta, s-au inregistrat succese. De ce ar trebui sa demisioneze?

„Singur acasa”

Chiar daca intreg Cabinetul si-a depus demisia, el tot nu paraseste functia de prim-ministru. Jocul lui a pus PSD in situatia cea mai putin dorita, aceea de a recurge la motiune de cenzura. Culmea este ca se va ajunge la un moment unic in istoria Romaniei, ca Parlamentul sa ia in discutie o motiune impotriva unui singur om, ca premier, caci Guvernul, de fapt, a demisionat. Pozitia lui de „home alone” („singur acasa”) ii ofera, insa, posibilitatea unui joc ce pare a fi gandit de multa vreme. Grindeanu isi poate forma propriul Guvern, cu oameni care asteptau doar semnalul.

Modelul francez

Premierul pare inspirat de ascensiunea lui Emmanuel Macron, care, ca si el, eliminat din partid fiind, a reusit sa intoarca pe dos Franta si a cucerit-o definitiv, castigand alegerile. La fel ca si actualul presedinte francez, Grindeanu este necunoscutul aparut de niciunde, caci functia anterioara, de presedinte de Consiliu judetean, nu poate fi definitorie. Lentoarea lui din Guvern, de asemenea, poate fi asimilata contrelor pe care Macron le-a aplicat pe vremea cand functiona in Guvernul de la Paris. A facut ceva Grindeanu in Cabinetul pe care l-a condus vreme de sase luni? Da, a capatat identitate, devenind tot mai vizibil si, ca si Macron, in timp a capatat forta de a-si face propriile jocuri politice.

Simpla coincidenta?

Numirea lui Victor Ponta ca secretar general intr-un viitor Guvern Grindeanu arata ca lucrurile sunt destul de avansate, altminteri nu ar fi fost facuta publica. Premierul se poate indrepta spre un partid de centru sau centru-stanga care sa il sustina, urmand aceeasi politica populista cu nuante liberale, cu priza nu numai la romani, dar cu iz de reformare profunda a societatii si a clasei politice. Varianta construirii unei formatiuni de tip nou, intre partid politic si miscare cetateneasca, exact ca partidul lui Macron, „En Marche!”, ar fi formula la care probabil Grindeanu s-a gandit. Chiar si aderarea la „Pro Romania”, condus de Daniel Constantin, evadatul de le conservatori si apoi din ALDE, nu poate fi neglijata. Iar posibilitatea ca Nicusor Dan si Cristian Ghinea sa i se alature, cu forte care stau si ele in asteptare, de asemenea, nu trebuie exclusa. Sorin Grindeanu stie ca dreapta romaneasca este faramitata, iar partidul lui are sanse mari sa sparga nu numai voturile pro PSD si sa si le asume. Lucrurile seamana izbitor de mult cu strategia adoptata de Emmanuel Macron: „Partidele traditionale, marcate de divizari profunde, nu mai pot raspunde provocarilor”. Iar Grindeanu se mobilizeaza pentru o noua oferta politica si pentru reunirea electoratului in jurul ideilor progresiste. Exact ca la „En Marche!”. Doar coincidenta?

author avatar
Valentin Boeru
1.760 afisari

4 COMENTARII

  1. PENTRU A EVITA INTRAREA RAPIDA A RO INTR-O SITUATIE DEZASTRUOASA (aproape inevitabila), MATEMATICIANULE GRINDEANU TREZESTE-TE FI CEREBRAL ,nu fi anesteziat de drogul PUTERII ! NU PROPUNE IN NOUl GUVERN PE CARE AI SANSA SA-L ALCATUIESTI OAMENI VECHI CUNOSCUTI in mediul PUBLIC (ei vor putea fi consilieri) CAT OR FI EI DE SAVANTI sau ELITE PUBLICE (vor naste barfe si intrigi publice INTERNE SI EXTERNE). SUCCES !

  2. Grindieanule,nu mai esti guvernul coloniei Romania,de fapt ai fost doar guvernul psd-lui.Prin gesturile,mimicaca si aberatiile din iesirile in public te-au descalificat total,te-ai deconspirat si nu mai te smiorcai ca pierzi pleasca pe care ti-a dat-o taticul tau.Daca reactionai corect fata de partidul ce te-a facut ce nu ai visat niciodata ramanieai un mic erou in mintea multor romani.Cu cat ramai mai multe zile agatat de scaunul acela inalt cu atat devii mai penibil,puteai sa ataci persoane din propriul partid dar nu si intregul oartid,care te-a expulzat pe merit sau nu,nu mai conteaza,penibilule!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger