AcasăNewsSondajele intarata stanga si aburesc dreapta

Sondajele intarata stanga si aburesc dreapta

Iohannis, pe punctul de a-l retrograda pe Ciolos din gradul de ”premierul meu” in acela de ”dusmanul meu”

Ultimul sondaj CURS incinge spiritele si la dreapta si la stanga scenei politice,  respectiv il atata pe Iohannis contra lui Ciolos si pe Dragnea contra lui Tariceanu. 

Iohannis pe punctul de a l retrograda pe Ciolos din gradul de premierul meu in acela de dusmanul meu

De tip OMNIBUS, sondajul a fost facut la sfarsitul lunii trecute. Conform rezultatelor, desi stationeaza la peste 20 la suta, Calin Popescu Tariceanu il devanseaza net pe bunul sau partener Liviu Dragnea, care de abia trece pragul de 10 procente. Si asta dupa ce in luna aprilie avea o cota de 22%. Cum si PSD-ul este cotat sub 40 de procente, 37 mai exact, sondajul fragileaza practic pozitia lui Dragnea in raport cu cel mai important partener al sau si asta intr-un moment in care UDMR a inceput sa faca fite si deci PSD-ul nu se mai poate baza pe voturile maghiarilor ca pana acum. Iar cum Tariceanu a inceput sa-i spuna si el ”pas” lui Dragnea, rezulta ca sondajul toarna gaz pe focul care mocneste in coalitia guvernamentala. O coalitie care a dat-o in bara cu programul de guvernare, care nu a reusit sa modifice nici pana acum legile Justitiei si Codurile penale, care este tratata drept ”persona non grata” de partenerii europeni si ale carei partide componente se pregatesc sa se confrunte anul viitor atat la alegerile europarlamentare cat si la alegerile prezidentiale. Elemente care oricum sunt de natura a distruge orice alianta si peste care sondajul CURS mai toarna ardei iute si piper.

Se coace un razboi Iohannis – Ciolos care va stramba de tot dreapta

Daca peste partea stanga se aduna nori de furtuna, nici dreapta nu se scalda-n soare. Predispusa in mod natural la scandaluri si scindare si vaduvita de lideri, vasnica noastra dreapta este pe punctul de a repeta vechea greseala: aceea de a merge cu doi candidati la prezidentiale, in cazul de fata Klaus Iohannis si Dacian Ciolos. Element agravant in 2019 este faptul ca niciunul dintre cei doi nu este pe placul PNL – care cu toate pacatele sale este totusi cel mai mare partid de dreapta. Si mai exact, liberalii il inghit pe jumatate pe Iohannis (iar lipsa lor de entuziasm se va reflecta in campanie, respectiv in numarul de voturi) si deloc pe Ciolos. Electoral socotind, asta inseamna ca oricum dreapta va lua startul prezidentialelor din 2019 cu un handicap, mai ales ca la orizontul ei politic nu se intrevede nici macar o alianta formala. In aceste conditii, un sondaj care il da pe Ciolos in ascensiune (conform CURS fostul premier a crescut cu 6 procente in doua luni, de la 4 la 10%) nu face altceva decat sa zapaceasca dreapta si mai mult si sa umfle orgolii deja exacerbate. Si asta pentru ca atat Iohannis (care a crescut si el de la 39 la 43% dupa ce a anuntat ca va candida pentru al doilea mandat) cat si sustinatorii lui il vor cataloga pe Ciolos drept ”sula din coaste” iar de aici pana la un conflict deschis (si daunator electoral ambelor parti) nu va mai fi decat un pas. Pentru ca asa se intampla ori de cate ori politica este facuta de diletenti, mai ales unii care citesc sondajele ca pe sfintele table.

author avatar
Simona Badulescu
222 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger