AcasăNewsSoldati francezi, acuzati de abuzuri sexuale asupra minorilor in Republica Centrafricana

Soldati francezi, acuzati de abuzuri sexuale asupra minorilor in Republica Centrafricana

Soldati francezi in timpul operatiunii Sangaris din 2014

Justitia franceza ancheteaza acuzatii de viol asupra mai multor copii de catre soldati francezi, in 2014, in timpul operatiunii Sangaris a armatei franceze in Republica Centrafricana.

Soldati francezi in timpul operatiunii Sangaris din 2014

Acuzatiile au fost denuntate de un raport intern al ONU si publicate de catre The Guardian. Ancheta in acest caz a fost deschisa la Paris, in iulie 2014, pentru viol savarsit impotriva unor minori sub 15 ani, potrivit unei surse judiciare, pe baza unui raport trimis de Ministerul Apararii. Ministerul a fost sesizat, la acea data, de ”marturii ale copiilor care acuzau diferite agresiuni sexuale din partea militarilor francezi care au participat la operatiunea Sangaris”, potrivit AFP. Marturiile au fost culese de personalul ONU din Republica Centrafricana si se refera la agresiuni comise asupra a zece minori, in zona aeroportului, a precizat Ministerul Apararii francez, care a precizat: ”Daca aceste fapte se adeveresc, vor fi urmate de cele mai ferme sanctiuni posibile”. O delegatie militara dispunand de prerogative judiciare, plasata sub controlul procurorului Republicii din Paris a efectuat o deplasare in Republica Centrafricana, potivit unei surse judiciare. Co-directorul ONG-ului Aids-Free World, Paula Donovan, care a livrat raportul jurnalistilor, spune ca documentul aduna marturiile a sase copii cu varste cuprinse intre 8 si 15 ani si implica 15 soldati francezi.

Hrana contra favoruri sexuale

Potrivit raportului, soldatii au oferit hrana si, uneori, mici sume de bani, contra favoruri sexuale. ”Copiii au marturisit ca le era foame si au crezut ca ar putea primi mancare de la soldati”, a explicat Paula Donovan. Soldatii au raspuns: ”daca faci asta vei primi mancare”. ”Mai multi copii au folosit un vocabular diferit in declaratiile lor”, a subliniat Donovan.

Ancheta ONU

Natiunile Unite au deschis o ancheta in primavara lui 2014. Responsabilul ONU care a trimis in iulie un raport autoritatilor franceze, cu incalcarea procedurilor organizatiei, a fost suspendat din functie. Suedezul Anders Kompass, un lucrator umanitar al Natiunilor Unite, trimisese autoritatilor franceze raportul intitulat ”Abuzuri sexuale asupra copiilor comise de fortele armate internationale”. Kompass a fost suspendat in 17 aprilie si face obiectul unei anchete ONU, potrivit consilierului juridic al ministerului suedez al Justitiei, Anders Ronqvist. Paris a lansat, in decembrie 2013, operatiunea Sangaris si a deplasat 2.000 de militari , cu aprobarea ONU, pentru a instaura securitatea in Republica Centrafricana. Misiunea avea ca scop oprirea masacrelor comise asupra civililor de rebelii Seleka (care-i vizau pe crestini) dar si de militiile care-i vanau pe musulmani. Trupele franceze au fost sustinute de fortele africane Misca. Potrivit elementelor raporturilor citate de Guardian, unii din copii au dat persoanelor care i-au interogat descrieri ”precise” ale prezumtivilor lor agresori.

 

author avatar
Tudor Borcea
207 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger